Utazás, repülőtársaságok, a légi utasok jogai

Magyarország és Írország között jelenleg 2 légitársaság üzemeltet közvetlen járatot Budapest – Dublin, és Dublin – Budapest útvonalon

Ryanair es Aerlingus

index

A légi utasok jogai

Először is fontos tudnia, hogy amikor Ön megveszi a repülőjegyet, a nem számolhatnak fel magasabb árat Önnek az állampolgársága vagy a jegyvásárlás helye alapján.

Ezenkívül Önt akkor is megilletik bizonyos jogok, ha az Ön járata késik, illetve ha járattörlés vagy túlfoglalás miatt Ön nem utazhat a tervezett időben.

Ezek a jogok akkor illetik meg Önt, ha:

 • a repülőtér, ahonnan indul, az EU területén található, vagy
 • az EU területére érkezik uniós, izlandi, norvég vagy svájci légitársasággal.

Más utazási lehetőség vagy visszatérítés:

Ha a légitársaság megtagadja az Ön beszállítását, vagy ha Ön járattörlés vagy túlfoglalás miatt nem utazhat eredeti terve szerint, joga van az alábbi két lehetőség közül választani:

 • a légitársaság más módon, az eredetihez hasonló útvonalon eljuttatja Önt úti céljára, vagy
 • a légitársaság visszatéríti a jegy árát, és ha szükséges, díjmentesen visszajuttatja Önt arra a repülőtérre, ahol utazása kezdődött.

Jelentős késések – ha az Ön járata 5 órát vagy annál többet késik, Ön szintén jogosult jegyár-visszatérítésre (ha azonban Ön visszatérítést kap, a légitársaság nem köteles az Ön továbbutazását biztosítani, sem bármely más segítséget nyújtani Önnek).

A légitársaságnak kötelessége, hogy tájékoztassa Önt jogairól, valamint a beszállítás megtagadásának, illetve a járat törlésének vagy jelentős késésének okáról (jelentős késésnek a több mint két órás késés számít; ez az idő a 3500 km-nél hosszabb útvonalak esetében azonban több, akár 4 óra is lehet).

Élelem és szállás

A légitársaság bizonyos esetekben – az útvonal hosszától és a késés időtartamától függően – köteles frissítőket, ételt, kommunikációs lehetőséget (például ingyen telefonhívást) és, ha szükséges, szállást is biztosítania Önnek.

Pénzbeli kártérítés

A fentieken túlmenően Ön az útvonal hosszától függően 250–600 euró kártérítésre lehet jogosult, ha a légitársaság megtagadja az Ön beszállítását, vagy törli a járatot, vagy ha a gép több mint 3 órás késéssel érkezik meg a jegyen feltüntetett célrepülőtérre.

Az Európai Unión belül:

 • 1500 km vagy annál rövidebb útvonal – 250 euró
 • 1500 km felett – 400 euró

Uniós repülőteret nem uniós repülőtérrel összekötő járat esetében:

– 1500 km vagy annál rövidebb útvonal – 250 euró

– 1500–3500 km – 400 euró

– 3500 km felett – 400 euró

Ha a légitársaság olyan helyettesítő járatot ajánlott fel, melynek indulási és érkezési időpontja nem tért el számottevően az eredetileg lefoglalt járat menetrendjétől, a kártérítés összege a felére csökkenhet.

 • a járatot a légitársaság rendkívüli körülmények, például rossz időjárási viszonyok miatt törölte, vagy
 • a légitársaság legalább két héttel a járat menetrend szerinti indulása előtt tájékoztatta Önt a járat törléséről, vagy
 • a légitársaság ugyanarra az útvonalra olyan helyettesítő járatot ajánlott fel Önnek, melynek indulási és érkezési időpontja nem tért el számottevően az eredetileg lefoglalt járat menetrendjétől.

Ha rendkívüli körülmények miatt törölték járatát, Ön nem jogosult kártérítésre, de a légitársaságnak fel kell ajánlania Önnek, hogy válasszon:

 • a jegy árát szeretné-e visszakapni (teljes egészében vagy a fel nem használt rész arányában);
 • azt kéri, hogy a légitársaság más járattal a lehető leghamarabb eljuttassa Önt úti céljába;
 • azt kéri, hogy jegyét átfoglalják egy későbbi, Ön által választott időpontban induló járatra (feltéve, hogy van szabad ülőhely).

A légitársaságnak rendkívüli körülmények között is kötelessége, hogy szükség esetén segítséget nyújtson Önnek, amíg Ön a helyettesítő járatra vár.

Hogyan igényelhet jegyár-visszatérítést, illetve kártérítést?

Töltse ki és nyújtsa be a légitársaságnak a légi utasok jogaival kapcsolatos panaszok bejelentésére szolgáló uniós nyomtatványt [119 kB] , és őrizze meg a dokumentum másolatát!

Ha Ön nem kap választ, vagy ha nem elégedett a válasszal, panaszt emelhet annak az uniós országnak az illetékes nemzeti szervénél [222 kB] , ahol a probléma felmerült.

Ha az eset az EU határain kívül történt, de uniós légitársaságról van szó, akkor annak az uniós országnak az illetékes nemzeti szervénél [222 kB] tehet panaszt, ahova utazott.

Mit tehet, ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az úton?

Feladott poggyász:

Ha poggyásza eltűnt, megrongálódott vagy késve érkezett meg, Ön kártérítést kérhet a légitársaságtól. A kártérítés összege legfeljebb 1223 euró lehet.

Kivételt képez a fenti szabály alól az, ha a kár abból adódott, hogy a poggyász eleve hibás volt.Kéipoggyász (a személyes tárgyakkal együtt):

A légitársaság csak akkor tartozik felelősséggel, ha a kár az ő hibájából ered.

Fontos tudni, hogy a kártérítési kérelmet a poggyász átvételétől számítva 7 napon belül (késedelmes poggyászkiadás esetén 21 napon belül) be kell nyújtani.

Ha Ön más jogi eljárást szeretne indítani, azt a csomag megérkezésének napjától számított két éven belül meg kell tennie.

Ha Ön értékes tárgyakat visz magával az útra, esetleg elintézheti, hogy a kártérítési felelősség magasabb legyen 1223 eurónál; ehhez legkésőbb a poggyász feladásakor, kiegészítő díj ellenében egyéni nyilatkozatot kell tennie. A legjobb megoldás azonban az, ha magán-utasbiztosítást köt.

Az egyéni nyilatkozattételhez nem áll rendelkezésre szabványos formanyomtatvány. A légitársaságok maguk dönthetik el, milyen típusú nyomtatványt használnak e célra.

Online foglalás – az árak egyértelmű feltüntetése:

A repülőjegyet árusító webhelyeknek a teljes jegyárat fel kell tüntetniük, tehát a meghirdetett áraknak a kötelező díjak összességét, így az adókat és illetékeket is magukban kell foglalniuk, hogy a vevők össze tudják vetni egymással a különböző légitársaságok kínálatát, és a szükséges információk birtokában tudják meghozni döntésüket.

A végleges ár mellett egyértelműen fel kell tüntetni legalább a következő információkat: viteldíj, adók, repülőtéri és más illetékek, felárak és egyéb díjak (például légiközlekedés-védelmi díj vagy üzemanyagfelár).

Minden olyan felárat, amely nem kötelező jellegű, egyértelműen fel kell tüntetni, és jelezni kell, hogy választható tételről van szó.

Hogyan lehet panaszt tenni a nem egyértelmű ártájékoztatás miatt?

A lakóhely szerinti európai uniós ország illetékes nemzeti szervénél lehet panaszt tenni.