Népszavazáson törölhetik el az írek a világ egyik legszigorúbb abortusztörvényét

Nemrég még akkor is tilos volt az abortusz Írországban, ha a terhesség az anya életét veszélyeztette, most már népszavazást tartanak a tilalom eltörléséről.Népszavazást tartanak május 25-én Írországban arról, hogy liberalizálják-e a művi terhesség-megszakításra vonatkozó jogszabályokat – jelentette be Eoghan Murphy ír lakásépítési és önkormányzati miniszter.

Harmincöt év után most először lesz a választópolgároknak lehetőségük módosítani a világ egyik legszigorúbb szabályozását.

Az abortusz régóta megosztó kérdés Írországban. A teljes tilalmat is csak 2013-ban oldották fel, addig még akkor sem lehetett abortuszt választani, ha a terhesség az anya életét veszélyeztette. A tiltással azonban csak azt sikerült elérni, hogy évente több ezer ír nő utazzon Nagy-Britanniába terhesség-megszakításra.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az igen támogatóinak aránya 56 százalékra esett vissza a két hónappal korábbi 60 százalékról, míg a megkérdezettek 26 százaléka ellenzi a módosítást, 18 százalék pedig még nem döntött, hogyan voksolna.

hvg.hu

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Csatlakozz te is Írország legnagyobb Magyar csoportjához :

 Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad