Írországba költözés buktatói Avagy: Miért válik rémálommá az, ami mások számára egy csodás lehetőség?

Az élet nagy változásai mindig kihívásokkal járnak. Vannak, akiket az ilyen kihívások felpörgetnek, mások aggódva igyekeznek túlélni. Látszik ez azokon a fórumokon is, ahol én is jelen vagyok és az Írországba való telepedéssel kapcsolatban kérdeznek emberek.
Igen, vannak dolgok, amiket meg kell kérdezni, hiszen honnan is tudhatná az ember, hogy nagyon kevés a kivehető albérlet a szigeten, így az is lehet, hogy B &B-ben, Hostel-ben kell maradni sokkal tovább, mint tervezted, ami persze költségesebb dolog, mint egy albérlet. Az is lehet, hogy sokkal tovább kell osztoznod másokkal egy lakáson/házon, mint szeretnéd, ami ugyan olcsóbb, de nem kompromisszum mentes. Viszont a kevés albérletnek van egy kellemetlen mellékhatása is. Mégpedig bérleti díjakra gyakorolt felhajtó hatása. Így aztán, ha találsz is megfelelőnek tűnő bérleményt, nem lesz olcsó ott lakni.

Az sem természetes, így sokan kérdezés nélkül nem tudhatják, hogy az autó biztosítások árai pofátlanul magasak. Ennél csak maguk a biztosító társaságok pofátlanabbak, akik olykor meg is tagadják, hogy az ügyfelük legyél és az indok mindössze a csak. Biztosítás nélkül meg nem csak illegális autót vezetni, de még a fentieknél is nagyobb pofátlanság, ha csak nem lapul a zsebedben néhány százezer Euró az azonnali kártérítésre, ha baj történt. Bár még így is illegális, amiért akár börtön is járhat.Nos amikor valaki megkérdezi, hogy miként zajlik az Írországba telepedés, akkor segítő szándékkal meg lehet válaszolni olyanokat, amiket a google is tud, mint a PPS szám, adózás, közlekedés, repülőtársaságok, stb.
Ugyancsak megtudhatod tőlünk, hogy a fent említett kihívásokat miként lehet könnyen, vagy gyorsan letudni. Hol lehet utána nézni albérlet áraknak, hol lehet használt autók között válogatni, miként lehet a gyereket betuszakolni egy iskolába, vagy hol van a tűzoltóság Mallow-ban.
A legtöbbünk, aki aktív az ilyen fórumokon szívesen válaszolunk akár újra és újra az ilyen kérdésekre .
De a legtöbb kérdésre nem lehet korrekt választ adni és azt látom, hogy az idekészülő embereket pont ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább.
Sajnos mi sem látunk a jövőbe, ráadásul nem is ismerünk Téged.
Tehát, ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen esélyeid vannak itt kibontakozni, akkor a nem tudjuk a korrekt és hiteles válasz. Mégis most megpróbálom megtenni pár gondolatban összefoglalva azt is, hogy miért nem tudjuk.

Írország magyar szemmel nézve elképesztően befogadó és toleráns ország. Az írek jellemzően kedvesek és segítőkészek, de egyre inkább igaz ez az itt élő többi nációra is, még ha nem is olyan mértékben. Viszont aki idejön, az mindenki számára egy idegen ember. A bizalmat fel kell építeni. Még akkor is, ha van már itt ismerős, aki valamiféle referenciát jelenthet. Ha nincsen nemzetközi szakmai hírneved, akkor a legtöbb esetben teljesen elölről kell kezdened a munkád hierarchiáját, amíg meg nem ismernek, ki nem tapasztalnak, ki nem alakul az a fajta bizalom, ami otthon megvolt alapból, hiszen Sanyit ismerik és ő vitt be téged.Ez az átmeneti idő lehet rövidebb, hosszabb időszak is. Részint függ a helytől, ahová oda kerültél, vannak ahol ugyanis nagyon lassan történnek a dolgok. De függhet tőled is!!! Igen, igen. Sérti az ember büszkeségét sok éves szakmai gyakorlattal az inasok által hátrahagyott feladatokat elvégezni, de kellő alázattal és türelemmel áthidalható. Ennél is nagyobb gond, ha nem vagy hajlandó tanulni. Más itt az értékrend, másként mérik a feladatokat és részfeladatokat is, mint ahogy azt Te megszoktad. Lehet, hogy éveken át csináltad azt, amit itt elvállaltál és másképp, esetleg nem csak szerinted, hanem valóban hatékonyabban, de az a módszer nem illik bele az itteni rendbe. Esetleg rontja a cég egészének a hatékonyságát, vagy nem passzol az ügyfél elvárásaihoz. De benned annyira bugyog a szakmai büszkeség, hogy csak azért is meg akarod mutatni nekik, hogy jobban tudod. Ez sajnos egy tipikus magyar hiba erre. Ha te is elköveted, akkor finoman ugyan a tudtodra adják, de bünteni nem fognak érte. Viszont nem sikerült kiépítened azt a fajta tekintélyt amit szerettél volna. Ez pedig meg fog látszani a rád bízott feladatokon. Továbbra is a te szemedben lassabb, ügyetlenebb kolléga fogja csinálni A munkákat, te meg dolgozhatsz a keze alá, egészen addig, amíg keserűen fel nem adod, vagy bele nem rázódsz a helyi elvárásokba.
Mindez nem csak a munkára igaz. Így van ez a lakhatással, a szórakozással, a közlekedéssel, vásárlással, stb.
Ha van benned kellő alázat türelem, nyitottság, hogy leküzd az első időszakot és az egódat, akkor van esélyed itt helytállni. Akkor ki fogsz tudni bontakozni, meg fogod tudni állni a helyedet és Írország egy olyan hely lesz számodra, ami szerethető, csodálatos hely, még a hibái ellenére is.
Vannak azonban sokan, akiket büszkére formált az élet. Okkal büszkék arra, amit „letettek az asztalra” Okosak, ügyesek és nem csak saját maguk szerint. Hozzá szoktak ahhoz, hogy meglátják a helyes utat és ez a büszkeségen túl önbizalmat is adott nekik. Az ő esetükben nagyon kétesélyes, hogy helyt tudnak-e állni egy merőben új környezetben. Ha Te is ilyen vagy, akkor szerencsefüggő, hogy meglátod-e itt is lényeget azonnal és a megszokott magabiztossággal éled tovább az életedet, vélhetően elképesztő karriert csinálva. De az is benne van a pakliban, hogy nincsen szerencséd. Nem érzel rá a csízióra, de a büszkeséget és az önbecsülésed nem is ad kellő türelmet, hogy kitapasztald. Így ha akarsz sem fogsz tudni kellően nyitott, alázatos lenni és úgy fogod hátra hagyni a szigetet, mint ahol hülyék vannak, ahol csak rabszolgának kell a külföldi,
A jó hír az, hogy akinek okkal nagy az önbecsülése, az általában otthon is megtalálja a számításait, nem kell másik országban szerencsét próbálnia.
Mert ez nem más, mint a szerencse tesztelése.
Eddig arról írtam, hogy miként függ tőled a jövőd. Talán már így láthatod, hogy erre egy kívülálló idegen, aki a fórumon feltett kérdésedet olvassa, nem tud válaszolni, de Te magad igen. Van azonban olyan része is dolognak, amire még Te sem tudsz válaszolni.
Már maga az ideutazás is nagy hatással lesz a továbbiakra.
Hogy két szélsőséges végletet említsek, Akár már a repülőúton melletted ülő utastól kaphatsz munka ajánlatot, céges kocsival és még a szálláskeresésbe is be tud segíteni. Nem hallottam még ilyenről, de elviekben lehet ilyen mázlid is. Mondanom sem kell, hogy ez így akár nullára redukálhatja a fent említett kezdeti nehézségeket. A másik szélsőséges véglet, ha lezuhan veled a repülő és szörnyet halsz. Egy ilyen tragédia teljesen kizárja, hogy megvalósítsad az álmaid. Magam még ilyen emberrel sem beszéltem, aki szörnyet ilyen módon halt, hiszen szerencsére eléggé ritka baleset fajta, de a pakliban ez is benne van.Te tudod, hogy mi fog veled történni? Nyilván nem, hiszen ha tudnád, nem kérdeznéd meg. A rossz hír, hogy én sem tudom és a többiek sem akik olvassák a kérdésedet.
De megpróbálom leírni a várható buktatókat.
A legnagyobb ilyen hatás a többi ember.
Már a repülőn össze lehet barátkozni valakivel, vagy a pokolba lehet kívánni a részeg, vagy széket rugdosó utitársadat. Nem tudod, hogy kikkel fog össze terelni a sors. Ugyan ez a helyzet az új szomszéddal, lakótársa(i)ddal, kollégával, kollégákkal, stb.
Átalában igaz, hogy pénzel valamennyire meg lehet válogatni a társaság mikéntjét. De ez sem feltétlen igaz. Utazhatsz te egy jó nevű légitársaság business Class székén és a melletted ülő egy sznob bunkó, aki hozzád sem szól, de utazhatsz egy fapados társaság eldugott székén a gépen és egy tök jó fej utitárssal végig beszélgetitek az utat, csomó hiteles és jó információhoz jutva ezzel és örök barátra lelve általa, de lehet fordítva is.
Ugyan ez a helyzet az itteni élettel is. A drágább környék jellemzően okkal drágább. Minőségibb életet lehet élni egy csendes, konszolidált környéken, de olcsó, problémás helyen is lehet kifogni nagyon jó társaságot. Meghatározó lesz a jövőképed kialakításában, hogy elviselhetetlen elberek közé kerültél, vagy barátokra leltél.
Ugyan ez a helyzet a munkahelyeden is, ahol vannak főnökök, kollegák és sajnos ügyfelek is. Nagyon nem mindegy, hogy kikkel hozott össze a sors.

Persze ez is függ valamennyire tőled, de a zöm mégis csak a szerencsén múlik.A legtöbb ember félelemmel teli kíváncsisággal érkezik meg a Dublin-i repülőtérre és utazik busszal tovább. Mindenki mást hozott magával és itt most nem a pizsama mintájára és méretére gondolok. Sok múlik ugyanis azon, hogy miként vagy képes viszonyulni az új kihívásokhoz és sok múlik azon is, hová kerültél.
Jótanácsként csak annyit adhatok, hogy az elején ne keresd a honfitársaid társaságát. Nem azért mert minden magyar rossz ember, bár sokan gondolják ezt így. Bármennyire is tudsz, vagy nem tudsz angolul, az elején szoknod kell az angolnyelvet és kommunikációt. Tudd meg angolul, hogy hol van a hentes a közelben, tudd meg angolul, hogy merre lehet kocogni, hol vannak a jó kocsmák, stb. Ebben sokat tudnak segíteni a lengyel, indiai, fülöpszigeti, brazil, stb lakótársaid is, nem csak az írek. Sőt. A többi bevándorló tudja a legjobban a bevándorló számára fontos infókat átadni neked és nem magyarul. Zömük meg is teszi.

Mennyi ideig kell türelemmel alázatosnak lenni?
Ez 3 dologtól függ.
1, Milyen gyorsan találtál munkát. A munka megleléséhez főleg szerencse kell. A jó időben kell lenned jó helyen. De tőled függ az, hogy az éltrajzod elég jó-e ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést és ugyancsak tőled függ, hogy el tudod-e adni magadat, hogy a tied legyen a meló.
2, Milyen gyorsan sikerült otthonra lelni: Ehhez megint csak jócskán kell szerencse, hiszen szinte biztos, hogy bérleményben gondolkozol és bérelni most nagyon nehéz és drága dolog. De a bérbe adó is válogat a bérlők között. Referenciád még nincsen. Ez akadály, de áthidalható, ha jó benyomást keltesz magadról és ez csak is tőled függ.
3, Mennyire vagy rátermett, talpra esett. Ez viszont csak is tőled függ, bár szerencsével valamennyire kiváltható

Szóval, ha jönni akarsz, akkor ne kérdezz olyat, amire Te jobban tudod a választ, mint én! Nézz a tükörbe, dönts és tedd meg azt, amit döntöttél!
Egy dologban biztos vagyok, hogy jól döntöttél, bárhogy is döntöttél!

Jelentéktelen Alak

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Facebook: Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad