Írországba költözés autóval, vagy nem autóval

Az utóbbi időben több olyan kérdéssel is találkoztam, ami az autóval való Írországba telepedéssel kapcsolatos. Ezen kérdésekkel kapcsolatban sok véleménnyel találkoztam, melyek félre értéseken, tévedéseken alapulnak. Gondoltam össze gyűjtök egy kis információ morzsát ezzel kapcsolatban és közzé teszem. Hátha ezzel segíteni tudok valakinek!

Előkészületek: Általánosan elterjedt vélemény, hogy rossz ötlet autóval vágni neki és ez a vélemény az esetek zömében helytálló is. A legtöbb ember számára extra költséggel jár, extra intézni valókat követel meg és extra problémát okoz a későbbiekben itt az autója. Nem is beszélve a fárasztó utazásról. De nem vagyunk egyformák. Léteznek olyan élethelyzetek, amikben a költözés ezen módja nem hogy nem költségesebb, de még komoly összegeket lehet spórolni is így. Alább megpróbálom sorba venni az ideautózás és az autóval kapcsolatos itteni tennivalókat, hogy segítsek a döntésben. Először is szerezz egy angol nyelvű bónuszigazolást a biztosítódtól, akár autóval, akár repülővel érkezel. Jó eséllyel nagy szükséged lesz rá az itteni életed során, bárhogy is utazol a szigetre. Indulás előtt még egy jó autót is fel kell készíteni egy ilyen hosszú útra. A kb. 3000km során nem baj, ha nem éppen útközben jelez az autó, hogy esedékes a következő szervizelés, vagy nem az útközben megélt záporesőnél kopik véglegesen el az ablaktörlő és kezdi karcolni a szélvédőt. Szerencsés esetben ez csak egy alaposabb szemle, amit te magad is el tudsz végezni, de adhat ez akár több napos munkát is egy jólképzett szerelőnek. Ez autófüggő.
Az autó világítása: Amire mindenképpen felhívnám a figyelmed, az az autó világítása. Mivel az autók aszimmetrikusan világítják be maguk előtt az utat. Az út széle erősebb fényt kap, mint az út közepe, hogy a szembejövőt ne vakítsa el a lámpád fénye. Írországban (és még az UK-ben is) baloldali közlekedés van. Így itt az út széle pont a másik oldalon van. Ennek megfelelően át kell buherálni a lámpát, hogy a baloldali világítson erősebben és a jobboldali gyengébben. Ennek van több módja is. A modernebb autókra jellemző, hogy a gyártó megspórolja a különböző lámpatestek gyártását a különböző piacokra és ugyan azt a fajta lámpát szereli az autóba a jobb és a baloldali közlekedésre is. Az aszimmetrikus világítást a lámpa állításával oldja meg. Ha ilyen autód van, akkor abban vagy egy rejtett megoldás arra, hogy te magad állítsd át a világítást az új közlekedési rendhez igazodva. Érdemes ennek utána járnod még indulás előtt Főleg a régebbi autókra jellemző, hogy ilyen átállításra nincsen lehetőség. A turisták számára, okos mérnökök csináltak egy ilyen matricát, amit a lámpára ragasztva, ideiglenesen át lehet alakítani azt úgy, hogy ne vakítsa a szembejövőt. Ilyen matricát autósboltokban, de akár a kompon is lehet venni, sőt ügyesek maguk is tudnak csinálni, viszont ez csak ideiglenes megoldás. Ha le akarsz telepedni Írországban, akkor az autódat is regisztrálnod kell majd (később bővebben erről) és ahhoz ki kell cserélned a lámpákat. A matricával nem fog menni.

Maga az út: Lehet Franciaországból közvetlenül kampózni Írországba, és lehet a UK-n keresztül is jönni. Mindkét útvonalnak megvan a maga előnye és hátránya is egyaránt. De mindkettőre igaz, hogy költségei vannak. Az autóba kell üzemanyag, útközben kell enni, inni, esetleg szállásra is fizetni. Vannak autópálya díjak, komp költségek, stb. Természetesen az sem ingyen utazik, aki repülővel jön, de egy ember számára a repülőjegy lényegesen olcsóbb, mint az autózás költségei. Rengeteg mindentől függően, 3-5embernek egy autóban való utazása az, ami már hasonló, vagy akár olcsóbb útiköltséget is jelenthet, mint ugyan ennyi embernek a repülés. Viszont akár egy magad számára is lehet opció az autó amiatt, hogy sokkal több csomagot és/vagy macskát, kutyát, esetleg struccot is tudsz magaddal hozni. Nem kell ezekkel még egy futárt is megbízni, aztán leszervezni áru feladását, átvételét, majd várni és kifizetni a szolgáltatását
Franciaországból érkezve közvetlenül kicsit tovább tart az út és az érintett francia autópályák eléggé drágák is. Viszont közvetlen az ír partok előtt a 16-20órás komp úton kényelmesen ki lehet pihenni a megtett utat és így frissen lehet érkezni a szigetre.

Nagy Britanián keresztülautózva picit gyorsabb talán az út és jellemzően olcsóbb is valamivel, viszont extra pihenő beiktatása nélkül fáradtabban érkezik meg a vándor ezen az úton. Kivéve a tengeri beteg vándort, mert neki így mindössze 1, majd 3-4 órát kell a tengeren szenvednie.

Megérkezés: Amíg a bevándorlási szabályok szerinti kötelezettségeidnek eleget nem tudsz tenni, addig itt hivatalosan látogató vagy csak. Így, mint EU-s állampolgárnak, 90napig van jogod neked és az autódnak itt tartózkodni vízum mentesen. Érdemes megtartani a komp jegyet, mert ellenőrzések alkalmával így tudod a legkönnyebben igazolni az érkezésed dátumát. Nem tudod és nem is érdemes sokáig halogatnod a hivatalos letelepedés intézését. Ha viszont ezen túl vagy (van PPS számod) akkor 5napod van bejelenteni az autódat regisztrációra és ennek 30napon belül meg kell történnie. Ezt nagyon komolyan szokták ellenőrizni, lebukás esetén busás büntetésnek nézel elébe, akár az autó bezúzása is lehet a következmény.

A regisztráció lehet nagyon egyszerű, olcsó és lehet elég drága is.

Az ír törvények szerint, ha az autó régóta a neveden van és használatban van, akkor nem kell import adót fizetni, de ha az autó csak rövid ideje van nálad, akkor az autó listában rögzített értéke alapján számított regisztrációs díjat is ki kell fizetni rá. A regisztrációval azonos időben egy műszaki vizsgát is véghez kell vinni az autón, valamint fizetni kell az ír rendszámokért (A legtöbb autósbolt legyártja neked néhány perc alatt, kb €15/db). Pár napod lesz ez után arra, hogy kifizesd az útadót, aminek az összege típusfüggő. Biztosítást is kell fizetned az autóra, melynek a mértéke meglehetősen összetett körülményektől függ. (Függ az autó jellemzőitől és függ attól is, hogy neked milyen vezetői gyakorlatod van.) Itt lesz fontos a hozott bónuszigazolás, mert ez Írországban brutálisan drága móka. Teljesen normális a néhány ezereurós éves díj, de előfordul a 10.000 feletti összeg is kezdő vezetők (bónusz nélküli sofőrök) számára, erős autó esetén.A regisztrációs szemlén, illetve innentől minden műszaki vizsga alkalmával figyelni fogják sok egyéb mellett az autó világítását is. Tehát eddigre vagy átt kell állítani, vagy át kell szerelni azt az itteni szabályok szerintire. Ha ezeken túl vagy, törvényesen fogod tudni használni az autódat az ír utakon, de egy balkormányos, ír rendszámos autót senki nem akar megvenni tőled még nagyon olcsón sem. Írországban nem kapós a balkormányos verda, másutt meg nem szívesen teszik ki maguknak az emberek a honosítási, regisztrációs eljárásoknak, költségeknek.

Közlekedés a szigeten: Önmagában az út baloldalán autózni nem egy nagy kihívás, de vezetni a bal székből már olykor az. Sokan mondják, hogy veszélyes, de szerintem ez nem is kicsit túlzó fogalom. Igen, erősen igényel kompromisszumokat, hiszen a közlekedés alapvetően úgy van kitalálva, hogy a sofőr a jobb székből vezet. Ennek megfelelően sok előzési lehetőségről kell majd lemondanod, hiszen a bal székből nem láthatod, hogy szabad-e az út. Lesznek olyan kereszteződések, ahol mások csak lassítanak, de neked meg is kell állni, hogy láss. Frappáns megoldást kell kifundálnod a parkoló házakban a parkoló jegy kezelésére, de hasznos lesz ez a trükköd autópálya fizető kapuknál, vagy az autós gyórséttermeknél is. Előnyét csak akkor fogod érzeni, ha éppen útbaigazítást kérsz a járdán lévő emberektől, zömében bánni fogod, hogy a rossz oldalon ülsz, de nem lehetetlen vezetni így sem. Aki viszont ezeket a jellemzőket nem veszi figyelembe, az valóban veszélyes.
Hétköznapok: Aki Írországban lakik, az már tudja. A közösségi közlekedés nem éppen erőssége az országnak. A nagyvárosoktól eltekintve, nem is igazán lehet azt a mindennapi közlekedésben hasznosítani. Ennek megfelelően az autó, ami mindenképpen kell. Ha egy nagyobb városban élsz és dolgozol, akkor viszont csak nyűg lesz számodra az autó. Ilyen helyeken nem egyszerű és pláne nem olcsó parkolni. Az állandó forgalmi dugók miatt, meg lehet sokkal gyorsabb még egy bicikli is, hát még a robogó. De ilyen helyeken nem csak az autó nyűg, hanem albérletet sem könnyű találni. Akinek mégis sikerül az egy kisebb –ha nem nagyobb- vagyon t fizet érte. Elkerülve ezeket a gondokat, sokan kényszerülnek olyan helyen lakni és/vagy dolgozni, ahová nem jár busz. Nekik venniük kell egy autót, másként nem oldható meg az életük. Nem kell sajnálni őket sem nagyon. Írországban lényegesen olcsóbban lehet venni azonos típusú és felszereltségű autót, mint pl. Magyarországon. Különösen igaz ez a használt autókra. Mivel neked itt van az autód, te eleve keresheted az olcsó helyeket lakni és az olyan munkahelyeket, ahová frissen érkező emberek nem tudnak dolgozni, menni.

A bátrak tudják ötvözni a két megoldás előnyeit: Kockázatos út, de talán a legjobb, ha bejön. Ha sok a motyód, vagy speciális dolgot akarsz hozni magaddal és azonnal, esetleg több haverral vágsz neki, akkor lehet venni egy vacak egy térűt olcsón. Nem baj, ha hólyagos a sárvédő, ha matt és több színű az autó maga, vagy eszi a motor az olajat, az lényeg, hogy egy hozzáértő szakember szerint elguruljon még 3000km-t és a fék, a futó- és kormánymű, meg a világítás jó legyen rajta. Ha kell, lehet venni a tetéjére egy tető dobozt is, ahogy csak tudjátok, teli kell pakolni és neki kell vágni vele az útnak. Ügyes szervezéssel, még 80-100-al poroszkálva is itt lehet lenni az autóval 2 nap alatt, ha folyamatosan van vezetve (váltott sofőrökkel) Az ilyen autót regisztrálni sem érdemes. Ha letelepedtetek Írországban, mindenki vesz magának egy kicsi, de immár jó autót, a tiri-tarka költözőset meg betoljátok a bontóba. Itteni használt autókat az alábbi linkeknél tudtok keresni:

www.autotrader.ie

www.carzone.ie

www.donedeal.ie

Így megvan az autóval költözés előnye, a kezdeti mobilitás előnye, de nem kell fel vállalni a regisztrálást és a balkormányos autók mindennapos kompromisszumait, lehet viszont helyette egy másik nehézség, mégpedig ha mégsem bírta ki a 3000km-t és megáll útközben. De ezen talán át tud segíteni valamelyik jó kis magyar biztosító.

Köszönjük a cikket szerzője szeretne inkognitóba maradni!

 

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Facebook: Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVABBI HIREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad