Írország – újabb zöld jelzés az abortusz-népszavazásnak

Az ír kormány jóváhagyta a május végére tervezett abortusz-népszavazáson szereplő kérdés szövegét. Ha a választók között többségben lesznek az igennel voksolók, az gyökeresen átalakítja az ír nők életét, és tovább csökkenti a katolikus egyház hagyományosan erős befolyását.A választóknak arról kell dönteniük, támogatják az alkotmány 40.3.3-as paragrafusának, más néven a nyolcadik kiegészítésnek az eltörlését – ebben arról van szó, hogy a meg nem született magzatoknak, illetve a terhes anyáknak is a többi emberhez hasonló joga van az élethez.

Ha az igenek kerülnek többségbe, a kormány olyan törvényt terjeszt elő a parlamentben, amely korlátozások nélkül lehetővé teszi a művi terhességmegszakítást a terhesség első 12 hetében. A jelenlegi szabályok értelmében az abortusz csak akkor legális, ha azt anya életének megmentése érdekében hajtják végre. Az illegális abortuszért 14 éves börtön jár.

Dublini becslések szerint 1983 óta mintegy 170 ezer ír nő utazott el Írországból, hogy külföldön végeztessen el abortuszt, s további ezrek döntöttek úgy, hogy beveszik az online patikákban elérhető abortusz-tablettákat.

hvg.hu

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Csatlakozz te is Írország legnagyobb Magyar csoportjához :

 Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad