Hogyan csináljam? EMERGENCY TAX vissza igénylése!

Az Írországi magyarok infó csoportban gyakran felmerülő kérdés az Emergency Tax vissza igénylése. Új sorozatot indítunk a weboldalon, Hogyan csináljam címmel. Igyekszünk minden olyan fontos információt leírni lépesről lépésre, ami segít nektek az eligazodásban.

EMERGENCY TAX

 Ezt az adó formát , két esetben vonjak a fizetésedből, nagyjából a fele kerül levonasra, minden heten, az első vagy az új munkahelyed kezdeten.

Nem kell pánikólnőd ezt az összeget mindig vissza kapod!

Vegyük sorban lepésről lépésre.
Ha új vagy a szigeten és friss a PPS számod, vagy meg nem regisztráltál a revenue.ie oldalán akkor ezt nagyon egyszerűen megteheted.

A főoldalon kattints a myAccount Sign in feliratra és megjelenik az alábbi ablak!

HOGYAN REGISZTRÁLJAK?

Register Now feliratra rákattintva értelem szerűen kell kitöltened az adatlapot. Több szempontból is jó és célszerű beregisztrálni:

  • semmilyen igazolást nem kérnek a lakcímedről, viszont arra a címre postázzak a belepő kódod, melyet barmikor meg tudsz változtatni belépés után
  • A megadott címedet rögzítik a rendszerben, és belépés után erről tudsz nyomtatni melyet elfogadnak prof adresskent, ügyintézéshez, pl bankszámla nyitás, jogosítvány ügyintézés, stb

HOGYAN LEPJEK BE ?

 Nagyon egyszerűen, írd be a pps számod, a születési időpontod nap/hónap/év és a postán érkezett jelszót!
SIKERÜLT BELEPNEM 

Ha ezt a képet latod akkor sikeresen beléptél az oldalra!

Első kőrben az Add Job or Pension menü pont kell neked. Célszerű elkérned a főnöködtől a cég számát, egy olyan számsor ami a pps számhoz hasonlít. Elvileg elég a cég neve és címe is, de egyszerűbb a szám mert azt ha beírod a rendszer egyből megtalálja. Elvileg a munka szerződéseden rajta van!

Ezt a képernyőt latod majd és a Start ménűre kattintva ki kell töltened értelem szerűen a kert adatokat:

  • cég neve
  • cég száma
  • mikortól dolgozol ott

Ha sikeresen hozza adtad az új munkahelyed, akkor ezt a rendszer a végén jelzi neked!
Mostantól kezdve nincs más dolgod, mind másnap vagy harmadnap belepni és megkeresni a TAX Certificate papírodat! Általában 24 órán belül elkészül a Certificate.

Hol is találom ?

Manage your tax 2017 menüre rákattintva megnyílik egy új ablak 

View my tax credit certificate ez kell neked rákattintasz pdf formátumban letöltöd és kinyomtatod.

Másnap beviszed a főnöködnek, és átadod. Onnan mar az o dolga, hogy leállítsak EMERGENCY TAX vonását. Sok vezetőnek fogalma sincs mit kell vele csinálni, de a könyvelőjének igen. Elvileg ahogy ezt leadtad a főnöködnek azon a heten mar nem vonjak az emergency taxot.

Ha meg nincs bank számla számod, a kinyomtatott certificate papírral mehetsz a bankba számlát nyitni! Ha ez kész van akkor My Profile menübe belepve írd be a bank számla számod IBAN formátumban, mivel minden vissza igényelt taxot arra a számlára fogjak utalni!
HOGYAN KAPOM VISSZA A LEVONT ÖSSZEGET ?

Attól számítva, hogy bevitted a főnöködnek a certificate papírt 2 heten belül vissza kapod automatikusan a számládra a levont összeget, valamint attól kezdve mar nem vonjak az emergency taxot.

Ha ez nem történik meg akkor célszerű a főnöködnek szólni, ha rendes és ha segítőkész akkor intézi neked egy telefonnal a könyvelő felé. De te magad is megteheted, hogy felhívod a revenuet a területekre bontott kapcsolatot ITT találod.

Reméljük tudtunk neked segíteni! Ha van tapasztalatod ügyintézés terén, bármilyen területen, kérünk írd meg nekünk, és mi publikaljuk. Segítsük egymást az információkkal. Címünk ahova elküldheted írásodat: info@irorszagimagyarok.eu

Következő cikkünk: ÚTMUTATÓ AZ UTAZÓKNAK, REPTÉRI ELIGAZODÁS ANGOL NÉLKÜL

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Facebook: Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad