HÉT RABLÁSI KÍSÉRLET, AGRESSZÍV ELEFÁNTOK, KATONÁK AK-47-ESEKKEL – KALANDOK SOKASÁGA ESTEK MEG AZ ÍR FÉRFIVEL, AKI KÖRBEBICIKLIZTE A FÖLDET

Január 13-án érkezett vissza Limerickbe a 27 éves Will Bennett (Caherdavin, Limerick), aki 3 éve, 2015 januárjában indult el egy Föld körüli útra kerékpárjával. Az út számára nem egy hirtelen ötlet volt, mivel azt az indulást megelőző öt évben folyamatosan tervezte és gyűjtötte rá a pénzt.

Középen Will és barátnője, Elena

A három évig tartó utazás kezdetén Lengyelországon és Ukrajnán áthaladva szelte keresztül Európát, majd a Boszporusz-szoroson át jutott be Ázsiába. Ezután a veszélyesnek kikiáltott Irán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán következtek, ahol Will a legbarátságosabb és legsegítőkészebb emberekkel találkozott az útja során, ezekben az országokban élelemmel és szállással segítette a jószándékú lakosság. Kazahsztánban és Üzbegisztánban pedig a legnagyobb veszélyt számára a sok vodka jelentette, amit az országúton a mellette elhaladó, majd az őt megállító autók sofőrjeivel (!!!) kellett meginnia.Azonban az első napján Mongóliában rablótámadás áldozatává vált. Akkor az éjjelt egy családi házban töltötte, ahol a ház ura az éj leple alatt meg akarta lovasítani Will két táskáját. Emiatt veszekedés alakult ki köztük és miután Will a rendőrséggel fenyegetőzött, a mongol többször ököllel megütötte. A kerékpáros itt már úgy érezte, hogy az élete veszélyben van és felvette a kesztyűt, támadóját úgy megverte, hogy annak eltört az álla, kiesett két foga és ájultan esett össze. Ekkor tudott csak Will elmenekülni és utána az éjjelt a faluban bujkálva töltötte, mivel az észhez tért mongol őt kereste, hogy revansot vegyen. A verekedésben a biciklistának úgy megsérült a keze, hogy emiatt kórházi kezelésre szorult és hét hétig tartott a gyógyulása, így addig biciklizni sem tudott. A kényszerpihenő miatt viszont a kínai vízumának közelgő lejárata miatt két hónapja maradt arra, hogy keresztültekerjen Kínán, így átlagban napi 100 km-t kellett megtennie a hideg télben.

Oodnadatta Track, Ausztrália

Ezután Délkelet-Ázsián keresztül lebiciklizett Ausztráliába, ahol a legkisebb földrészt áttekerve Sidney-ből Dél-Amerikába utazott. Itt az Andokon átkelve Brazíliába jutott, ahonnan Dél-afrikai Köztársaságba, Fokvárosba repült, hogy onnan nekiinduljon útja legnehezebb részének, Afrika átszelésének. Botswanában három nap alatt több mint 60 agresszív elefántot kellett kikerülnie, majd Kenyában sem volt túl nyugodt, mikor négy napig egy olyan vidéken haladt át, ahol turisták elrablására szakosodott bűnbandák tevékenykedtek. Egyiptomban viszont AK-47-es géppisztollyal felszerelt katonák kísérték és garantálták biztonságát, mivel a kormány ott nagy hangsúlyt fektet a turisták és nyaralók védelmére, mert belőlük fakad a gazdaság jelentős hányada. Ezután számára már szinte “gyerekjáték” volt az utolsó 4000 km, amikor Európán keresztül hazajutott.

 

Llanganuco-tó, Peru

Útja során összesen hétszer próbálták meg kirabolni, az említett mongóliai kalandja mellett még Ecuadorban fenyegették meg egy fegyverutánzattal, Törökországban a kerékpárját próbálták ellopni, egyszer pedig kurd pásztorok egy barikádot emeltek az úttesten és botokkal támadtak rá. Valamint háromszor próbálták meg biciklijéről lerántani olyan kihalt vidékeken, ahol segítségre nem számíthatott. Szerencsére mindegyik esetet megúszta élve és meg tudta védeni a felszerelését.

A “Banditák Földjén”, Észak-Kenya

A negatív élményekről eltekintve Will kellemesen csalódott az emberiségben, elmondása szerint az útja során az emberek 99%-a barátságos és segítőkész volt vele. Például sosem felejti el azt, hogy Iránban megszámlálhatatlanul hívták meg az emberek ebédre vagy a farmert Tádzsikisztánban, akivel egy sötét éjjelen találkozott és az vendégül látta otthonában. Továbbá szeretettel gondol a borneói bennszülöttekre, akik a kunyhójukban szállásolták el vagy arra az indonéz családra, akik otthonukban ápolták öt napig, míg a trópusi náthalázat kellett kihevernie. Valamint az ausztrálok is a szívében maradtak, akik étellel és vízzel töltötték fel, amikor az úgynevezett outback-en – “isten háta mögötti vidéken”- tekert át és a peruiak is, akik tetemes mennyiségű alkohollal támogatták, ezenfelül az emberek Zambiában, akik mindig az iskolák, a kórházak és a rendőrség udvarára invitálták, hogy a sátrát ott éjjelre felverje. Emellett Willre az útja során a szerelem is rátalált Törökországban Elena személyében.

Hazaérkeztekor Limerickben a családja, a barátai és a szerelme örömmel fogadta Willt, aki elmondása szerint egy darabig most pihenni fog és eközben útjáról könyvet fog írni.

 

forrás és fotók: independent.ie

 

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Csatlakozz te is Írország legnagyobb Magyar csoportjához :

 Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

 

 

Készítette: Tibor

Megosztás:
468 ad