Gyakorlati tanácsok külföldre költözőknek

Egyre többen élnek külföldön vagy tervezik a külföldre költözést. Milyen hibákat ne kövess el és mit tegyél helyette. 

 1. Ne feledd az „öreg indián” stratégiát: Tájékozódik – Dönt – Cselekszik! És soha nem cseréli fel a sorrendet. Szánj elegendő időt a költözés előtt a lehető legalaposabb tájékozódásra az új hellyel kapcsolatban. De ne legyenek illúzióid: Így is érnek majd meglepetések bőven, ha nem is annyi, mint megfelelő tájékozódás nélkül.
 1. Ne csak menekülj valami elől, inkább menj valami felé! Tévedés azt hinni, hogy a jelenlegi helyzetednél bármi jobb. Mindig lehet rosszabb, mindig van lejjebb. Találj egy számodra vonzó, motiváló alternatívát, ami felé szívesen tartasz!
 1. Ne legyenek elvárásaid! Kíváncsian, nyitott szemmel, füllel és szívvel csodálkozz rá az új világra, mint egy kisgyerek!
 1. Ne várd, hogy mások kezdeményezzenek kapcsolatot veled! Közeledj te a helyiekhez és más expatokhoz! A helybeliek eleve nagy szociális hálóval rendelkeznek, szövevényes családi és több évtizedes baráti kapcsolatokkal. Neked áll inkább érdekedben, hogy új ismerősöket, barátokat szerezz. Az expatok hasonló cipőben járnak, mint te.
 1. Ne akarj mindent egyedül megoldani! Kérdezz, kérj segítséget bátran! Meglátod, az emberek többsége szívesen segít, örömmel osztja meg a tapasztalatait veled.
 1. Ne hasonlítgass mindent a régi otthonodhoz! Tudom, hogy nehéz, de legalább ne ítélkezz! Ne méricskéld, hogy mi jobb, mi rosszabb az új helyen! Természetesen mindenhol vannak kulturális különbségek, egy idegen, más kultúrából érkező számára furcsaságok. Nézd úgy, hogy ez egyszerűen más, mint otthon! img_0500_1.jpg
 1. Szakíts időt rendszeresen az otthon maradt családtagokkal, barátokkal való kapcsolatra, legalább virtuálisan! És bár annyi új élmény ér az első időkben, hogy akár naponta mesedélutánt tarthatnál, figyelj arra, hogy ezek valódi beszélgetések legyenek, ne a te saját monológod. Kérdezd őket is a mindennapjaikról, így megőrzöd a kapcsolati egyensúlyt!
 1. Ne siettess semmit! Ne akarj néhány hónap alatt beilleszkedni. Az országváltásnak megvannak a maga természetes fázisai, erről írtam korábban „Az új élet négy szakasza – Dilemmák és választások külföldön” c. cikkemben. Van időd bőven!
 1. Ne aggódj, ha nem beszéled tökéletesen a befogadó ország nyelvét! Ha valaki kritizál, elmondhatod: „Ez semmi mást nem jelent, csak azt, hogy van ezen kívül egy másik nyelv (a magyar) amit hibátlanul beszélsz!” 🙂  Az új otthonodban való mindennapi boldoguláshoz egyébként sem szükségesek az irodalmi mélységek. Figyeld meg: helyiek is csak töredékét használják az általuk passzívan birtokolt nyelvnek.
 1. Ne számolj fel mindent otthon közvetlenül a költözés után, a „mézeshetek fázisában”, vagy még a költözés előtt. Más valahol turistáskodni, nyaralni és egészen más a mindennapokat élni.

 
 1. Ne rohanj haza hirtelen felindulásból a „kultúrsokk szakaszában”! Hidd el, ez is csak egy átmeneti állapot, később könnyebb lesz, és megalapozottabb döntést leszel képes hozni akár a maradás akár a hazaköltözés mellett.
 1. Bármilyen vonzó is az eredeti „A” terv, és bármennyire 100%-osan elérhetőnek tűnik, mindig legyen „B” terved, optimális esetben „C” terved is. Ha csak két lehetőséged van, azt dilemmának hívjuk. Az igazi szabad választást a minimum 3 lehetőség adja.
 1. Ha nem boldogulsz egyedül a költözés tervezésével, ha kétségeid vannak, kérj támogatást! Igénybe veheted speciálisan külföldre költözőknek szóló „Céltervező tréningemet”.
 1. Ne maradj egyedül a lelki gondjaiddal! Ne várd, hogy majd magától megoldódik! Vannak a külföldön elkezdett új életnek természetes mélypontjai és a „komfortzóna elhagyása” felerősíthet meglévő, felszín alatt megbújó lelki problémákat, pszichoszomatikus tüneteket is. Van, amit az idő megold, van, amit nem. Ha szükséges, kérj segítséget szakemberektől! Ha ez nem elérhető személyesen a lakóhelyeden, megoldható skype-on keresztül is. Közel négy év tapasztalata mondatja velem, hogy ez a forma ugyanolyan hatékonyan működik, mint a személyes tanácsadás, terápia.

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

Facebook : Irorszagi Magyarok Info Oldala

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad