Az írek támogatnák a Brexit-határidő meghosszabbítását

Az ír miniszterelnök-helyettes szerint Írország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére (Brexit) kijelölt március végi határidő meghosszabbítását, írja az MTI.

Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban, a BBC-ben elmondta azt is: nem képzelhető el olyan kilépési megállapodás, amelynek végén újra fizikai ellenőrzés lenne az ír-északír határon.

Ennek elkerülésére dolgozták ki az úgynevezett backstop-mechanizmust, amely alapján az Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, közös vámuniós szabályozási rendszerben maradna az Európai Unióval még akkor is, ha nem sikerülne időben olyan átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodást elérni, amely feleslegessé tenné ezt a tartalékmegoldást. Simon Coveney szerint az Európai Parlament nem is ratifikálná a kilépési egyezményt, amennyiben az erről szóló részt a brit parlament kiszavazná a Brexit-megállapodásból.Az ír politikus határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Dublin támogatná-e a március 29-én esedékes brit kilépés dátumának elhalasztását, ha a brit parlament megszavazná az erre irányuló képviselői módosító indítványokat.

Ahogy azt mi is megírtuk, a londoni alsóház január közepén hatalmas többséggel elvetette a Brexit-megállapodást, nem kis részben a backstop-mechanizmust ellenző keményvonalas Brexit-párti képviselők voksaival.

Forrás: index.hu

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Csatlakozz te is Írország legnagyobb Magyar csoportjához :

 Írországi Magyarok

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad