Az IRA robbantott Derryben

A magát IRA-nak nevező csoport bejelentette, a szervezet tagjai hajtottak végre pokolgépes merényletet január 19-én az észak-írországi Derryben. Az akció tovább erősíti azokat a félelmeket, hogy a Brexit és az északír-ír határ „keménnyé” válása miatt kiújulhat az ír konfliktus. Az autóba rejtett robbanóeszköz senkit sem sebesített meg.

A pokolgép egy Derryben (Londonderry) lévő bírósági épület előtt robbant fel, s most a Derry Journal című lapnak küldött üzenetben az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) közölte, a szervezet tagjai a jövőben is le fognak csapni a brit korona alá tartozó hivatalokra, illetve az imperialista hatalmat kiszolgáló személyekre.

 DW német hírportál szerint Derry szimbolikus helynek számít, ez a város ugyanis az egyik legfontosabb helyszíne volt az ír nacionalisták, illetve a szigetet az Egyesült Királyságban tartani akaró lojalisták közötti összecsapásoknak. A függetlenségi harcot az IRA vezette, s az összecsapások a nagypénteki egyezmény 1998-as aláírása után értek fokozatosan véget. Az egyezmény egyik fontos pontja az volt, hogy gyakorlatilag láthatatlanná tették az Írország és Észak-Írország közötti határt. Most viszont éppen ez kerül veszélybe, a Brexit egyik mellékhatása lehet az, hogy újra vissza kell állítani az ellenőrzést a határon, hiszen Írország az EU tagja, Észak-Írország viszont az Egyesült királyság többi területével együtt elhagyja az uniót.

A hatóságok a mostani bejelentés előtt is az Új IRA-t vádolták a merénylet elkövetésével. A Derry Journalban közzétett nyilatkozat szerint az IRA nem fog több figyelmeztetést adni, a britekkel kollaboráló helyiek jobban teszik, ha azonnal felhagynak áruló tevékenységükkel. Helyi források szerint az IRA jelenleg nem tekinthető erős, széles körü támogatást élvező csoportnak.

A merényletet valamennyi politikai párt elítélte, a Sinn Fein, amely valaha az egykor befolyásos IRA politikai szárnya volt, ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az erőszak kiújulását.

Forrás: hvg.hu

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Csatlakozz te is Írország legnagyobb Magyar csoportjához :

 Írországi Magyarok

TOVÁBBI HÍREINK ITT

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad