Autóval? Írországba??? Megőrültél?

Ez szokott lenni az első reakció az ötlet hallatán. Valóban érthetetlenül hangzik, de legyünk megértőek. Nem mindenkinek parkol otthon a garázsban egy repülőgép. Egyszerű ember meg azzal gazdálkodik, ami van neki.
A rendkívül kimerítő és elég sok pénzt igénylő utazásnak van azért előnye is. Ezzel kezdeném, aztén majd kitérek magára az utazásra.
A legtöbb embert nem is az tartja vissza, hogy fárasztó. Sokkal inkább az, hogy milyen drága. Hiszen az autó üzemanyaggal megy, vannak autópálya díjak, aludni is kell valahol, ami pénzbe kerül és mivel Írország egy szigeten van, kompjegyet is kell venni. Ezzel szemben a fapados repülőtársaságok olcsón elvisznek egy ír repülőtérre pár óra alatt.
Nézzük tehát először a gazdasági részét ennek az ötletnek.
Üzemanyag. Valóban pénzbe kerül és valóban jellemzően nem olcsó. Az út maga a kiindulási ponttól és a célállomástól függően 2000-3500km lehet (irányonként). Az út túlnyomó része autópálya. Ha ismered az autód fogyasztását, akkor könnyen ki tudod számolni, hogy mennyi üzemanyagot égettetsz el vele az út során és az aktuális üzemanyag árak ismeretében azt is tudni fogod, hogy ez mennyibe kerül. Adjál hozzá 10-15%-ot, mert lesznek dugók és lehetnek terelések is, amik miatt megnő a fogyasztás és így az üzemanyag költség is. Nem is beszélve arról, ha kirándulni is szeretnél, nem csak idenyargalni.Itt hagyok neked helyet, hogy beírd a tervezett költséget a monitor kijelzőjére:
.
.
.
.
.
.
………………………………………………………….
.
.
Ehhez hozzá kell adni az autópálya díjakat. Ilyen van Magyarországon: Ausztriában: Illetve attól függően, hogy mely irányba akarsz menni (erről később olvashatsz lejjebb) , Franciaországban: és az Egyesült királyságban:
Ezek összege bár nem kevés, mégis a legkisebb része az össz költségeknek.
A komp lehet drága tétel. Több opció áll rendelkezésedre, ha segítség kell a döntéshez, akkor olvasd el a lehetésges útvonalakat lejjebb és utána térj vissza a komp kiválasztásához ide:
Aludni is sokan szeretnének egy ilyen hosszú úton. Van aki bevállalja egyszerre az utat, van aki segítséggel, váltott vezetéssel oldja meg, de sokan meg állnak pihenni. Szálláshelyek után itt tudsz keresgélni: www.booking.com
Jellemzően a kompokra és a szállásokra is igaz, hogy előre foglalva olcsóbb, mint a helyszínen csak érkezéskor megrendelve a szolgáltatást, viszont ez némi erőlátást, szervezést és kötelezettséget követel az utazótól. Amit lefoglaltál, ahhoz időben oda is kell érni, különben jó eséllyel bukod a pénzed egy részét, vagy egészét.
Az így kapott összeg láttán sokan végleg lemondanak az autózásról. Hiszen egy repülőjegy akár négyszer olcsóbb is lehet. Viszont 4 embernek, 4 repülőjegy kell. Autóval meg pont ugyan annyiba kerül 4, vagy 6embernek is az út, mint egyedül utazva. OK, a szállás költségek, meg a komp jegy picit drágább több embernek, de a különbség az össz költséghez elhanyagolható.
Azoknak is érdemes tovább olvasni akik kutyát, macskát, vagy extra sok csomagot akarnak magukkal hozni, mert bizony a repülőn ezeket sem lehet egyszerűen megoldani. Az állatok szállítása drága és macerás, a sok csomagé csak drága. Na jó, picit macerás is.
Ennyit az átkozott anyagiakról, ami nem azt jelenti, hogy nincsenek további költségek. Fog kelleni enned is az úton, az autót is át kell nézetni, hogy kibírja-e az utat, de ezen költségeknek a jó részét akkor is kiadnád, ha nem jönnél egyáltalán. Tehát a továbbiakról inkább tudni kell, mint a pénztárcát elemezni miattuk.
Igen, kell egy autó a kalandhoz. Mondhatni sarkalatos pontja ez az ilyen utazásnak. Ha gondtalan utazásra vágysz, akkor célszerű olyan autóval nekivágni, ami különösebb gond nélkül képes letudni az utat oda-vissza és még a szigeten is kirándulgatva. Ez nagyjából 10000km, ami azért lássuk be, nem egy nagy kihívás egy modern autónak, ha rendesen karban van tartva. De mégis hasznos, ha a kellemetlen meglepetéseket megelőzendő, egy szakértő átnézi műszakilag. Új autó esetén hasznos az esedékes szervizelést kicsit előrébb hozva az utazás előtt megejteni, régebbi autó esetén pedig egy alapos átvizsgálással meggyőződni arról, hogy a félúton fog beletörni a dugattyú a hengerbe, mert az extra élményeket okoz ugyan, de nem leszel boldog miatta.
Ha már úgyis szerelővel beszélsz, érdemes megkérdezni, hogy az autód világítása átalakítható-e a baloldali közlekedéshez és ha igen, akkor miként. Vannak autók, amiknél egy-kéz mozdulattal megoldható, más típusoknál erre nincsen lehetőség. Erre az információra akkor lesz szükséged, mikor megérkezel a szigetek valamelyikére. Akár a UK-ben, akár Írországban autózól, a lámpákat fel kell készíteni erre. Vagy átállítod őket, vagy egy erre a célra kitalált és kialakított un. fénytörő matricával teszed ezt meg. Ilyen matricát jobb autósboltokban, vagy onlie is vehetsz az utazás előtt, de a kompokon is kapható.
A jó hír, hogy Magyarországról indulva, ha az autód szabályosan van ellátva minden kötelező felszereltséggel, akkor az szinte az utazás egésze alatt elegendő. Csak a Franciaországi szakaszra kell beszerezned egy alkohol szondát, ami az ottani szabályok szerint pont úgy kötelező tartozék, mint az elakadás jelző háromszög, vagy az elsősegély csomag.

Akkor nézzük a lehetséges útvonalakat:

Kihagynám azokat a lehetőségeket, melyek a világ megismerése érdekében jelentős kitérőkkel tarkított kirándulás. Maradnék azon útvonalaknál, melyek a leginkább célirányosak.
Két említésre méltó lehetőséget kell megemlítsek, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.Kihagyva az Egyesült Királyságot, valamivel pihentetőbb az utazás az annak végén lévő kompút miatt, de jelentősen drágább ez az irány és az aktív utazási idő is több így jó pár órával. De lássuk részletesebben:
Magyarországot Hegyeshalomnál elhagyva Ausztriába érkezel, ahol már Bécs közelében találkozhatsz ízelítővel az előtted álló forgalmi dugóka jelentését illetően. Az osztrák autópályákon gyakori ez erős forgalom, de a minőségük a zajos felülettől eltekintve jónak mondható. Viszont matricát kell tenni a szélvédőre, hogy használhasd. Ilyet Magyarországon is beszerezhetsz, a legtöbb benzinkúton. Érdemes is, mert a határ után már ez első méteren is kötelező a matrica használat. Bécset megkerülve Linz mellett elautózva, Németországba veszed az irányt, ahová Passau mellett fogsz megérkezni. A német autópályák igen változatosak. Vannak remek minőségű szakaszok, vannak sebességkorlátozásmentes szakaszok és vannak egészen gyér forgalmú szakaszok. Ezen szakaszok ritkán esnek egybe és egyébként sem igazán fogják jellemezni az utazásodat. Amire emlékezni fogsz, azok az útépítések, a dugók és az erős forgalom. Az út felülete is sok helyen hagy panaszra okot, de legalább ingyen használható.
Nürnbergig a 3-as autópályán kell menni, majd a város előtt áttérni a 6-os autópályára a francia határig.
Franciaországban az autópályákon bár előfordúlnak torlódások és gyakran a forgalom is elég erős, de az út burkolata és az autópálya szervíz helyek (benzinkutak, pihenők, stb) kifeogástalan állapotúak és tiszták is. A remekül kitalált és fenntartott rendszer árnyoldala, hogy mindezért elég sok pénzt kérnek el. A fizetős szakaszok bizony drágák Franciaországban. Ilyen szakaszokra való behajtásnál a sorompónál kapsz egy kártyát, amit majd a kihajtásnál lévő sorompónál kell visszaadni. De nem fizetnek megörzésért, neked kell fizetni kihajtásnál. Mire az összes fizetős szakaszt letudtad, kb. 50-60Euróval leszel könnyebb.

Franciaországból két kikötőből is indul komp hajó közveltelnűl Írországba. Mindkettőből kb. 2naponta megy hajó és mindkettőből kb: 15-20órás a hajóút. Lényeges különbség lehet mégis a jegyárakban. Mivel ezek az árak folyamatosan változnak, Az utazás időpontjának ismeretében a legjobb, ha magad nézel utána. pl. a www.aferry.ie oldalon. Ahol meg is veheted a jegyeket előre. A 15-20óra a kompon, elég szokott lenni arra, hogy kilaudja magát az ember és ralítve frissen érkezzen az ír szigetre. Ehhez érdemes kabint bérelni a hajón. A megállásokat nem számolva, ez a verzió kb. 40-50órába fog telleni attól függően, hogy Írország mely részét vetted célba.

Cherbourg-ból szokott menni hajó Rosslare-be és Dublin-ba is.
Budapestről Cherbourgig hozzávetőleg 18-20óra a majdnem 2000km-es úton.https://goo.gl/maps/WCF6fZmDAAs

Roscoff-ból szokott menni hajó Rosslare-be és Cork-ba is.
Budapestről Roscoffig hozzávetőleg 19-21óra a majdnem 2100km-es úton.
https://goo.gl/maps/6uWSwdMJMRN2

Ha nem csak az autópálya aszfalt csíkjait akarjátok nézni, a teljesség igénye nélkül megemlítek néhány látnivalót. Ezek kisebb nagyobb kitérőkkel elérhetőek.

Pannonhalma
Bécs
Regensburg
Metz / Luxemburg
Disneyland
Párizs

A másik népszerű útvonal a Nagybitanián keresztül való utazás.
Ez a fárasztóbb verzió annak ellenére, hogy kevesebb időt igényel és jellemzően olcsóbb is.
Magyarországot Hegyeshalomnál elhagyva Ausztriába érkezel, ahol már Bécs közelében találkozhatsz ízelítővel az előtted álló forgalmi dugóka jelentését illetően. Az osztrák autópályákon gyakori ez erős forgalom, de a minőségük a zajos felülettől eltekintve jónak mondható. Viszont matricát kell tenni a szélvédőre, hogy használhasd. Ilyet Magyarországon is beszerezhetsz, a legtöbb benzinkúton. Érdemes is, mert a határ után már ez első méteren is kötelező a matrica használat. Bécset megkerülve Linz mellett elautózva, Németországba veszed az irányt, ahová Passau mellett fogsz megérkezni. A német autópályák igen változatosak. Vannak remek minőségű szakaszok, vannak sebességkorlátozásmentes szakaszok és vannak egészen gyér forgalmú szakaszok. Ezen szakaszok ritkán esnek egybe és egyébként sem igazán fogják jellemezni az utazásodat. Amire emlékezni fogsz, azok az útépítések, a dugók és az erős forgalom. Az út felülete is sok helyen hagy panaszra okot, de legalább ingyen használható. A 3as autópályán lehet eljutni Kölnig, onnan kell megcélozni Belgiumot. A belga autópálya jellemzően jobb, mint a német, de a forgalom is erősebb rajta. A brüsszeli elkerülőn, nappal szinte állandó a gigadugó, de éjjel is erős szokott lenni a forgalom. Az A10-es, majd A-18-as autópályán juthatsz el Franciaországba.
A Calais-i kikötőig az A16-os Autópálya ingyen hasnálható. Ennek ellenére nem mondható rossznak. A forgalom gyakren erős rajta, de panaszként csak a leálló sáv keskenysége említhető. Így aztán ne itt pukkaszd ki a kerekét az autónak.

Több módja van a Brit szigere való átjutásnak. Mindegyiknek megvan a saját előnye és hátránya is.

Legelőször a Dunkerque kikötője érhető el. Innen is indul hajó Dover-be, ralaítve sokáig megy a hajó és ritkábban is indulnak
Budapestről Dunkerque-ig Forgalom nélkül kb. 15-16óra alatt lehet letudni a kicsit több, mint 1500km-es utat.
https://goo.gl/maps/ArfvA5dgNSN2

Ha tovább autóztok eljuthattok Calais kikötőjébe. Ez a világ egyik legforgalmasabb komp kikötője, ennek megfelelően hatamas is. Több hajótársaság is járat kompokat innen Doverbe, jellemzően a hajók egymást váltják a menetrendben, így akár félóránként is idul hajó, aminek a menetideje kb. 1óra. mindnek. A jegyárakban mégis lehet akár komoly eltérés is.
Budapestről Calais-ig forgalom nélkül kb 16-17óra alat lehet letudni a kicsit több, mint 1550km-es utat.
https://goo.gl/maps/YrNiwjyCnr92

Mégtovább autózva van lehetőség vonattal átjutni autóstúl az alagúton. Ez jellemzően a legdrágább, de egyben a leggyorsabb módja is átjutásnak.
Budapestről az alagút francia végéig forgalom nélkül kb. 16-17óra alatt lehet letudni a kicsit több, mint 1550km-es utat.
https://goo.gl/maps/EVzv4WSfNTy
További előnye ennek a verziónak, hogy nem Doverben kell kihajtani a vonatból, hanem több kilométer autózást megsporolva, a sziget belsejéhez közelebb Folkestone-nál. A vonatozás egésze nem sokkal több, mint 30-40perc és csúcsidőben 10-20 percenként megy át egy vonat.

A kompozás előnye, a kényelem, a vonaté a gyorsaság.
A jegyek árának, menetrendnek itt tudok utána nézni: www.aferry.ie ahol akár meg is vehetitek a jegyeket előre.

Nagybritaniából, már magatok kell eldöntsétek, hogy merre akartok tovább menni. Több helyen és több helyre is át lehet kompozni az egyik szigetről a másikra.

Dél és Dél-kelet Írországi uticéllal, Pembroke-i vagy a Fishguard-i kikötőt ajánlom. Ezekből Rosslare-be megy hajó, aminek a menetideje 3,5-4óra.
Doverből Pembroke-ba kb. 530km az út. Az érintett M20, M21, M25 és M4-es autópályákon szinte állandó az erős forgalom, ami a Londoni elkerülőn akár több órás araszolásban tud kicsúcsosodni. A kb. 5.5órás menetidő így akár 7-8 óra is lehet.
https://goo.gl/maps/nbdWGZaqrnK2
Innen napi 2 hajó megy a másik partra

Doverből Fishguardba kb. 550km az út. Az érintett M20, M21, M25 és M4-es autópályákon szinte állandó az erős forgalom, ami a Londoni elkerülőn akár több órás araszolásban tud kicsúcsosodni. A kb. 6órás menetidő, akár 8órás is lehet.
https://goo.gl/maps/QuU8bY9muhF2
Innen napi 2 hajó megy a másik partra, de nyáron szokott járni egy gyors komp is amivel csak 3órát kell utazni. Ezzel együtt 3 hajó megy naponta.

Aki Írország többi részét veszi célba, annak érdemes más kikötőt céloznia.

Ilyen kikötő lehet Holyhead, ahonnan kb. 3óra alatt tud átjutni a komp a Dublini kikötőbe.
Doverből Holyheadbe ha nem erős a forgalom, 6.5óra alatt lehet eljutni. De a kevesebb, mit 600km-es út ennél több is lehet, ha erős a forgalom
https://goo.gl/maps/vaUM1u6r9hz

Van kikötő Liverpool-ban is, ahonnan ugyancsak Dublinba megy hajó kb. 3,5óra a menetidő
Doverből a Liverpool-is kikötőbe egy közel 500km-es utat kell letudni Erre akár elég lehet 5.5óra, de lehet 7óra is kevés.
https://goo.gl/maps/MgZTYD8P4bq

Ha Észak Írország az uticél, akkor még lehet opció Cairnryan kikötője, ahonnan Larna-be és Belfast-ba is megy komp, de ez az út már jelentős kerülőt tartalmaz. Gyorsabb és olcsóbb is Dublinból autózni Északra.

Aki Nagybritanián át autózik, annak jó ha tudja, hogy vannak ingyes és vannak fizetős autópályák is. Valamint vannak ingyenes autópályákon fizetős szakaszok is.Ha az unalmas autópályákon kívül mást is szeretnél látni, akkor a teljesség igénye nélkül megemlítek néhány az utad közelében léső látványosságot, érdekességet. Ha az UK-n vezetsz keresztűl akkor a célállomás helyétől és a forgalomtól függően, akár 25-40 óra lehet a teljse menetidőa megállások idejét nem számolva.

Pannonhalma
Bécs
Regensbourg
Franfurt
Köln
Brüsszel
Brugge
London
Windsor
Stonehenge

Ugyancsak érdekes lehet akár közvetlenűl Franciaországból akár a UK-n át utazol, hogy a komozás miként történik.
Már a kikötőben pontos és fontos instrukciókat kapsz arró, hogy pontosan hol és mikor fogsz a hajóra behajtani. A saját érdekedben is hasznos ezekre odafogyelni és betartani. A személyzet egyértelmű utasításait ugyancsak. Miután megérkeztél a hajóra és leparkoltad az autódat rajta, azt magára kell hadjad. Érdemes bezárni az autót, de a riasztót mindenképpen hagyd kikapcsolva. Vedd magadhoz az utazáshoz szükséges csomagodat, mert a kovetkező kikötig, nem lesz hozzáférésed az autódhoz. Biztonsági okokból, vízmentesen lezárják azt a fedélzetet, ahol hagytad a verdát. Nem szokott lenni elég nyomos egyik kifogás sem, hogy miért kellene ezt számodra kinyitniuk.
Maga a kom hajó úgy van kialakítva, hogy a legkevésbé unatkozzanak a rajta utazók. Éttermek, kocsmák, mozik, ajándékbolt, játszóházak, kaszinók, stb. vannak rajta és persze a kabinok. 5-6órás útnál hosszabb időre mindenképpen jevaslom a kabin használatát. 3-4 órás hajóúton, csak, ha a gyerekek egyébként nyűgösek lennének. Ennél rövidebb útra szerintem felesleges. Aki aludni akar, a közösségi helyeken lébő kanapékban is tud, de ebben az esetben vigyen magának takarót.
Az alagúton való átvonatozásra mindez nem igaz. Ott az autóban ülve kell kivárni, míg a vonat átmegy a tenger alatt és megérkezik a másik állomásra.

Ha egyedül vezeted le az utat, javaslom már az elejétől fogva álljál meg pihenni kb. 3óránként 10-20, vagy több percre. A végét jobban fogod így bírni. Igyál sok vizet menetkozben és kerüld a kiadós étkezést. Ezzel is segíthetsz magadnak frissebbnek maradni.

Jó Utat

Jelentéktelen Alak

Hasznos, érdekes volt a cikk? Írd meg véleményed csoportunkban:

Írországi Magyarok-Hírek-Információk

Facebook: Irorszagi Magyarok Info Oldala

TOVÁBBI HÍREINK ITT

 

 

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad