PPS

(Personal Public Service Number – PPS)

Aki irországban szeretne munkát vállalni, annak be kell szereznie egy ún. PPS azaz Irish Personal Public Service Number – Ír személyi adóazonosító számot.

PPS-Number

A PPS szám beszerzésének módja rengeteget változott az elmúlt egy évben. Régebben elég volt bemenni a helyi irodába, vinni egy számlát mely igazolja a lakcímet, a magyar szemelyi adatokat, kitölteni a papírokat, és várni egy hetet mire a megadott lakcímre megérkezik a PPS szám.

A jelenlegi hivatalos szabály szerint az alábbi dokumentumokat kell bevinni:

  • magyar okmányok, szemelyi vagy útlevél, adó és TB kartya
  • lakcímet igazoló számla, ha nem a saját neven van akkor egy befogadó nyilatkozat attól a személytől aki neven van a számla, ez lehet villany, gaz vezetékes telefon.
  • munkáltatói igazolás, a munkaadótól akinél alkalmazásba állsz

Iroda válogatja, de célszerű előtte egyeztetni, van ahol előre kell időpontot kerni az ügyintézéshez , van ahol egyszerűen csak be kell menni és sorszámot húzni.

A PPS számot munkáltató nélkül is megadjak, ha vállalkozást szeretnél indítani , ez esetben a fent említett első két dokumentumon kívül kell, a vállalkozás könyvelőjének a neve , telefonszáma, címe, tax adviser száma, ügyfél referencia száma és kell egy TR1 formot kitölteni melyet ITT találsz.

Előfordult olyan iroda is, ahol meg ugyanúgy megadják a PPS számot, ahogy régen, ez ügyintéző függő, de volt olyan eset is, ahol valaki arra hivatkozott hogy bankszámla nyitáshoz kell és megadták, de volt olyan is, akit angol nyelv tudás hiányában elküldtek.

 

Időpont kérés /online regisztráció/