Kilmainham Gaol /Börtönmúzeum/

A Kilmainham Gaol azaz Kilmainham börtönmúzeum Dublin 8-ban, az Inchicore Road-on található.

A Kilmainham börtön elég fontos szerepet játszott az ír történelemben, ugyanis az ír függetlenségi mozgalmak főszereplői kerültek ide elsősorban.

1796-ban épült, és 1924-ig működött börtönként. A kiállítást 1966-ban, az 1916-os forradalom ötvenedik évfordulóján Eamon De Valera köztársasági elnök nyitotta meg, aki az 1916-os forradalom leverése után maga is eltöltött itt egy kis időt.

Megismerhetjük Joseph Plunkett és Grace Gilford történeté, akik itt, a templomban házasodtak össze, néhány órával a férfi kivégzése előtt. Az esküvő alatt csak az igen hagyhatta el a szájukat , egyébként nem is szólhattak egymáshoz, majd egy 10 perces együttlétet kaptak a férfi cellájában, természetesen egy őr jelenlétében.

Szűk folyosókon haladva megpillanthatjuk a börtön cellákat.Az idegenvezető meséiből megtudjuk, hogy a 200 cellára több mint 9000 rab jutott.Nők,férfiak,gyerekek nem elkülönítve, hanem összezárva voltak elhelyezve.Még a folyosókon is fogvatartottak, mégis a 19.században, a nagy éhínség időszakában sokan arra pályáztak, hogy a rettenetes körülmények ellenére is bekerülhessenek ide, ugyanis itt legalább naponta kétszer ennivalót kaptak.Érkezéskor egy szál gyertyát kaptak, mely melegítésre és világításra szolgált, de igencsak be kellett osztaniuk, hisz 2 hétre járt egy szál gyertya.

1840-ben tűz ütött ki  a börtönben,és ekkor építették a tágasabb, három szintes , körfolyosós új szárnyat.Ezt az épületrészt azóta már láthattuk filmekben, videó klippekben is.

Pl Az olasz meló című filmen itt forgattak egy jelenetet, vagy a U2 zenekar itt forgatta A Celebration című dalának videoklipjét. További tudnivalók: ITT