Írországba költöznél ? érdemes elolvasnod!

Egyre többször merül fel a kérdés, hogy miként érdemes nekivágni az életünk Írországba telepítésének. Nincsen két egyforma ember, mindenkinek mások a lehetőségei, mások a céljai és mások az elvárásai. Ez az írás csak egy vázlatszerű segítséget akar adni azoknak, aki ilyesmin gondolkodnak.

6942235224_345e3863c9

Otthonról:

Konkrét ügyintézést (szállás, munkakeresés), ha nem keresett agysebész, futballista, esetleg élvonalbéli programozó vagy, nehezen vagy inkább nem kivitelezhető Magyarországról. De más nagyon fontos dolgokkal meg tudod már ott könnyíteni az itteni életedet. Pl. azzal, ha ehhez hasonló tippeket olvasol. De ennél is fontosabb, hogy már úgy indulj el, hogy az angoltudásod minél magabiztosabb. Nem baj, ha van nyelvvizsgád, de sokkal fontosabb, hogy tudd és merd használni az angolt. Ha teheted, felejtsd el a nem angol nyelvű TV, rádióműsorokat, olvass angolul, és ha tudsz, járj el angol nyelvű közösségekbe. (régen néhány városban a mormonok szerveztek ilyen közösségeket. Bár ők hittérítő céllal tették, de aki meggyőződéses ateista, azzal nem fogtak ki és addig is angolul tudott az ember csacsogni valakivel, rutint szerezve a nyelvben)

Ahogy közeledik a csomagolás ideje, érdemes kiválasztani az utazás módját is. A legkézenfekvőbb repülővel érkezni az ír szigetre. Amikor ezeket a sorokat írom (2016 nyara) Budapestről közvetlenül csak Dublin-ba megy repülő.
Választható az Ír légitársaság, az Aerlingus aminek elvétve bár, de néha olcsóbb a jegyára, mint a konkurenciának, viszont picit kulturáltabb az utas beszállítás és picit több csomagot lehet extra díj nélkül magaddal hozni:  www.aerlingus.com

Valamint választható a Ryanair, ami jellemzően olcsóbb, viszont ez meg is látszik a beszállítás során, valamit kevesebb csomag szállítható extra díj nélkül. www.ryanair.com/hu

Természetesen nem muszáj közvetlen úton jönni. Szinte végtelen lehetőség van arra, hogy átszállással akár más időpontokban, és/vagy más célállomásra érkezzetek, hiszen Írországnak van még jelentős forgalmat bonyolító reptere (Shannon, Cork, Kerry, stb.)

Akárhogy is döntötök, a tapasztalatom szerint indulás előtt 5-8héttel lehet a legjobb áron jegyet venni és érdemes a légitársaság oldalán intézni ezt. Nem mondom, hogy nincsen olcsóbb, de még nem találkoztam ilyennel.

Vannak, akik autóval vágnának neki. Ezt alaposan fontoljátok meg, mert részint hosszú, fárasztó és jellemzően drágább így.  Ráadásul, ha letelepszel, akkor regisztrálni kell az autót ( www.vrt.ie ). Ha ezt megtetted, akkor lesz egy ír rendszámú balkormányos autód, amit se itt, se másutt nem tudsz eladni rendes áron és itt még vezetni is csak kompromisszumokkal lehet. Viszont vannak vitathatatlan előnyei is az autóval érkezésnek. Hiszen mobil vagy, adott esetben tudsz benne aludni, amíg megfelelő helyet nem találsz magadnak, több mindent tudsz magaddal hozni, stb. Szerintem mégis van annak valami oka, hogy kevesen választják ezt a módját a kijutásnak.A Magyarországról való munkahelykereséssel csak óvatosan! Sok a szélhámos és a csaló. Tudnod kell, hogy íz ír törvények szerint, munkahely keresésért nem szabad pénzt kérni a munkavállalótól. Hallottam már olyan emberről, aki Magyarországról talált munkát, de sokkal több olyan történet jutott el hozzám, ami keserű csalódás.

adare-castle-ireland

Felkészülni a nagy útra

Csináljál önéletrajzot, amiben meg vannak említve a végzettségeid, de a hangsúly a tapasztalataidon van. Ne legyél szerény, az most hátrány! Nem baj, ha nem munkahelyen szerezted a tapasztalatot, a lényeg, hogy tudsz főzni, mosogatni, takarítani, vagy éppen agyér elzáródást operálni. Küld ezt el magadnak e-mail-ben, vagy hozd el magaddal egy kis USB memórián, hogy kiegészítve az ír telefonszámoddal, tudd itt sokszorosítani és osztogatni

Ha nem egyedül jönnél, hanem a pároddal, testvéreddel, cimboráddal, érdemes az esélyesebbeteknek előre jönni és előkészíteni a terepet a mási fél számára. Könnyebb így és olcsóbb is.  Az az esélyesebb, akinek keresettebb a munkatapasztalata, de még inkább, akinek magabiztosabb az angol tudása, ám ha ebben sincsen különbség, akkor jöjjön az előre, aki képes jeget eladni egy eszkimónak!

Hasznos lehet, ha Magyarországon veszel magadnak egy elosztós elektromos hosszabbítót Itt ugyanis másmilyen a konnektor. Ugyanúgy 230Volt van benne és 50Hz-el ráz, ha rosszul alakul, de az a dugó, amit otthonról hoztál a telefontöltőhöz, a hajszárítóhoz, vagy a laptophoz nem fog bele menni. Te tudod, hogy egyszerre hány eszközt szeretnél árammal ellátni, annyi fele tudjon elosztani, az elosztó. Ha tudsz barkácsolni, akkor itt kicserélheted a kábel végén a dugót egy ittenire (kb €2/db), és hirtelen lesz a csomó magyar konnektorod, de ha nem vagy felkészülve ilyen szerelésre, akkor így csak egyetlen átalakítót kell vásárolnod az összes eszközödhöz (kb.€5/db)

Azt is jó tudni, hogy itt minden egy órával később van. Ha most Magyarországon olvasod a soraimat és ránézel az órádra, akkor én itt Írországban pont egy óra múlva fogom ugyan azt az időt látni az én órámon. Érdekes lehet, hogy a repülőjegyeden, minden időpont, ami fel van tüntetve, az a lokális idő. Vagyis a te esetedben, amit indulásnak ír az a budapesti időzóna szerint van, de az érkezés az a dublini időzóna szerint van ráírva. Akkor lehet ez fontos, hogy busszal, tovább akarsz utazni és arra is jegyet akarsz venni még Magyarországról.

dublinairport-terminal2

Megérkezés

Először is, Isten hozott Írországban! Illetve nyilván a repülő, vagy komp hozott, de mivel ez egy mélyen vallásos ország, maradjunk ennél a formánál.

Legelőszőr egy itteni telefonszámra lesz szükséged.

Nem rossz megoldás, hogy független készüléket hozol magaddal, amibe csak berakod az ír SIM kártyát, de készüléket itt is lehet venni, akár relatíve olcsón is.

Írországban nagyon sokan szeretnék, ha nekik fizetnél ezért a szolgáltatásért, de egyikük sem olyan nagyszerű, mint amihez Magyarországon hozzászoktál. Főleg a térerő elosztásában van elmaradás.Országosan (és ennek akkor van jelentősége, ha sokat kell nagyon vidéken mozognod) talán a www.Vodafone.ie a legjobb, de persze nem a legolcsóbb.

A three, nevű szolgáltató, nemrégen felvásárolta a másik nagyon jó mobil társaságot, az O2-t. Előtte a three csapni való volt. Az egyesülés óta, nem tudom milyen.  www.three.ie

Van a régi „olcsó” mobil szolgáltató a Meteor, amivel legendák születtek arról, hogy mennyire sok helyen nem elérhető. Viszont városokban az ő telefonjuk is remekül használható.  www.meteor.ie

A saját üzleteiken kívül, megvehető a SIM és a telefon is a Carphonewarehouse-ban is www.carphonewarehouse.ie  Sőt, gyakran telefonokkal a saját ajánlataik jobbak, mint a szolgáltatóé magáé.

Rajtuk kívül, vannak még a másodlagos szolgáltatók. Zömében ők is megtalálhatóak üzletekben, de a szolgáltatásukat a fenti társaságok valamelyikének a hálózatán adják.

A teljesség igénye nélkül: Ilyen a Tesco-Mobile ( www.tescomobile.ie ), amely sokak szerint a legjobb választás a frissen érkezőknek, vagy a postfone ( www.postfone.ie ), ID ( www.idmobile.ie )  Tudtommal ők a Three hálózatán működnek

Említésre méltó még a Virgin Media ( www.virginmedia.ie/mobile ) és az eirmobile ( www.eirmobile.ie ) amik szerintem a Meteor hálózatát használják.

 

De még rajtuk kívül is van annyi virtuális szolgáltató, mint égen a csillag. Ezek közül a legismertebb a Lyca Mobile ( www.lycamobile.ie ). De valóban rengeteg van még.

 

A kapott telefonszámot hozzá kell adni a CV-hez (önéletrajzhoz) és el kell kezdeni házalni vele. Mindenhová be kell „kopogni” és elmondani, hogy munkát keresel, itt hagyhatod-e az életrajzodat. Ha nem szemmel láthatóan nagyon elfoglalt az illető, akkor akár lehet vele valami könnyed beszélgetést is kezdeményezni. Sosem tudhatod, hogy a recepciósnak mennyire van beleszólása abba, hogy kit fog felvenni a főnök. Az időjárás itt mindig remek téma, ha nem tudnád, hogy mit mondjál…Munkahelyet találni a legnagyobb városokban a legkönnyebb, viszont vidéken, az Isten háta mögött a legolcsóbb az élet. Egyik végletet sem javaslom az elején. Dublin nagyon drága, a birkalegelőn, meg nem biztos, hogy éppen van szabad munkahely. Érdemes egy közepes (Cork, Limerick, Galway, Waterford, stb.) vagy kisebb városban szerencsét próbálni, ahol olcsóbb picit az élet, de azért akad szabad munkahely.

job-market-ireland-foreginers-indians

Dolgozom!!!

Sok száz életrajzot osztogattál szét és talán már 4-5 interview-n is túl vagy mire végre munkát kaptál. Nagy a boldogság, de még csak most kezdődik az igazi kaland.

Azért nem írtam, hogy keress albérletet eddig, mert nem biztos, hogy azt ott találtad volna meg, ahonnan egyszerűen munkába tudnál jutni minden nap. Az albérletek zöme csak úgy vehető ki, ha aláírsz egy ígéretet, hogy legalább 1 évig ott fogsz lakni. Nagy szívás, ha mondjuk Cork-ban laksz, de Limerick-ben találsz munkát.  Ezért azt javaslom, hogyha anyagilag megengedheted magadnak, akkor egy hostelben ( www.hostelworld.com ), vagy egy B&B-ben (http://www.bandbireland.com  ) húzd meg magad eddig az ünnepélyes napig!

Most viszont minél hamarabb albérletet, vagy kiadó szobát kell keresned! Erre a célra a www.daft.ie oldal a legjobb. Ezen a kiadó és eladó ingatlanok illetve a kiadó szobák (ezt itt sharing-nek mondják) bő 90%-ka fent az egész országból.

Arra készülj fel, hogy jellemzően egyhavi lakbérnek megfelelő depozitot kérni szoktak az első lakbér mellé beköltözéskor. (ha nem lakod le a bérleményt és végig ott laksz, amíg a szerződés szól, akkor ezt vagy vissza kapod, vagy az utolsó hónap ingyé van)

Ha ez is megvan, akkor jöhet a hátrahagyott párod, testvéred, haverod, vagy akivel eleve neki akartál vágni az ismeretlennek! Veheti ő is meg a repjegyet és kezdheti a telefonnal, majd a munkahelykereséssel.

Te pedig kezdheted átrágni magad a bürokrácián!

 

Hivatalok útvesztői

Mindenki, aki Írországban lakik (íreknek és bevándorlóknak egyaránt) szükségük van, egy un. PPS számra. Ez leginkább a régi magyar személyi számhoz hasonlítható. Ez az azonosító számod az adózáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és még kitudja mihez.

http://www.welfare.ie/en/Pages/Personal-Public-Service-Number-How-to-Apply.aspx

A személyes okmányaidon kívül (2005-ben, mikor én kértem két fényképes igazolvány kellett, pl. Útlevél és jogosítvány) kérni fognak a munkahelyi igazolást és egy lakhelyigazolást is, valamint egy közmű számlát, amivel a lakcím helyességét ellenőrzik.

Postán fogod megkapni levélben ezt a számot és amint megkaptad, már nem csak egy turista vagy Írországban. Gratulálok hozzá!

Most egyszerre két dolgot kell intézned.

1, Bankszámlát kell nyitnod. Az ír banki szolgáltatások szerintem nem olyan magas szintűek, mint ami Magyarországon jellemző, viszont szerintem olcsóbbak. A teljesség igénye nélkül megosztok veled itt néhány nagyobb bankot, ahol számlát nyithatsz:

Bank of Ireland (www.bankofireland.com), AIB (www.aib.ie),  Permanent TSB (www.permanenttsb.ie) , stb.

2, Van egy számodra kelletlen hírem. Az ír adószabályok szerint, amíg az adóhatóság ki nem számolta, hogy milyen adósávba esel, addig a fizetésed 50%-t levonják. Amint meg van az adó besorolásod, a különbözetet visszakapod, de ez akár hetekbe, sőt hónapokba is telhet.A jó hír, hogy meg tudod ez picit gyorsítani, ha a Revenue-tól ( www.revenue.ie ) beszerzed a 12A nyomtatványt (http://www.revenue.ie/en/tax/it/forms/form12a.pdf )

Ennek a rád eső részét töltsed ki és a munkahelyedre eső részét töltesd ki a munkahelyeddel!

(Ezt a munkahelyednek kellene intéznie, de te is megteheted helyette. Az ír törvények szerint nem kell elkapkodni a dolgot, akár 6-8 hete is van arra a munkáltatódnak, hogy ezt megtegye)

Ha ki van töltve, akkor juttasd el a legközelebbi Renevue irodába és várjál! Pár héten belül te is és a munkahelyed is levélben fogja megkapni, hogy mennyi adót kell vonjanak tőled és a következő fizetéseddel akár vissza kaphatod az eddig levont többletet. Ha rám hallgattál és te intézted a bejelentésedet, akkor ez a levél (és az adó visszatérítés) akár 6-8héttel korábban érkezett, mintha hagytad volna, hogy munkahelyed jelentsen be.

Ugyan ezeket a lépéseket végig kell járnia a partnerednek is, ha meg van a munka. A bankszámla lehet ugyan közös, de neki külön PPS szám kell és saját adóbesorolása lesz.

Ha ezzel készen vagytok, akkor már nincs más hátra, mint élvezni az esőt

Talán hasznos megemlíteni pár tippet a minden napi élethez is.

Enni kell. Ha nem ragaszkodsz az éttermekhez, kávézókhoz, akkor a Magyarországon megszokotthoz akár nagyon hasonló árakkal is találkozhatsz az Aldiban, Lidlben, vagy a Tescoban. Árakban csak picit magasabb, de minőségben jellemzően sokkal jobb a két ír áruház lánc a DunnesStores és a Supervalue. Érdemes még megemlíteni a Spart és a Mark and Spencer boltjait, bár ezek jellemzően drágák. Ugyancsak a drágább boltok közé sorolhatóak a kis sarki boltok, melyek zöme vagy Centra, vagy Londies, esetleg Spar, de van sok más is.

Ruházkodás terén A Penneys és a DunnesStores amit meg kell említsek. Árban nagyon hasonlítanak a Magyarországon lévő kínai boltokhoz, de minőségükben valamivel jobbak. A butikok, szalonok, márkaboltok viszont úgy érzem drágábbak, mint amiket Magyarországon megszoktál.

Műszaki cikkek terén az elején úgy érzem, hogy az Argos, lesz a kedvenced.

További kérdésed van ? Facebook csoportunkban további segítséget kaphatsz ITT csak tedd fel a kérdésedet!

Facebook: Irorszagi Magyarok Info Oldala

 

Sok sikert / Kéz és lábtörést!!!

(a megfelelő aláhúzandó)

Szerző: Levente F.