Glendalough

Glendalough (magyarul: „A Két Tó Völgye”) Dublintól, illetve Powerscourt-tól délre, Enniskerryn át, Laraghtól nyugatra az R-756-os út mentén, zömében romantikus hegyvidéki útszakaszokon át érhető el. Egyes megállapítások szerint Írország legvarázslatosabb helyeinek egyike. Látogatottságát nemcsak természeti szépségének köszönheti, hanem a középkori kolostoregyüttes megmaradt romjainak is.

A völgyet a leinsteri királyi családból származó Szent Kevin (498 – 618) találta elvonuló, elmélkedő helyül. A Felső-tó (Upper Lake) vize fölött egy nehezen megközelíthető barlangban húzta meg magát. A környékbeliek csakhamar csodák tudójaként tartották, s gyakran keresték, kezdeten gyógyításért, majd azért, hogy tanítványaiul szegődjenek. Szent Kevin magányát feladva megalapította Írország egyik legnagyobb hatású kolostorát.

A 6. századi alapítást követően a tanítványok száma annyira megnövekedett, hogy a Felső-tó körüli kezdetleges településről le kellett költözniük az Alsó-Tó (Lower Lake) alatti köves mezőre, s itt helyezték el a szentélyeket és más fontos épületeiket. A kolostor Európa-szerte ismertté vált tudós szerzeteseiről. A X. századig a kontinens fontos viking oktatóközpontjának számított, aminek a támadások (795-835 és 836-902 között), a helyi ír kiskirályok fosztogatásai, s végül az angolok rombolásai vetettek véget. ITT

Glendalough glen1 glen2 glen3 glen4 glen5