Egyedülálló szülők juttatásai

7882614208_79076cf92e_b

A mai világban nem egyszer szembesülünk azzal, hogy egy pár az ismerősi körben úgy dönt, hogy utjaik kettéválnak. Ha nincs gyerek, akkor sem könnyű, ha viszont gyerek van. Elég sok mindent figyelembe kell venni. Sok tennivalója akad annak a félnek, akivel a gyermekek maradnak. Általában az anya Írországban, de vannak egyedülálló apák is, bár sokkal ritkább. Viszont a gyereket nem nevelő csak látogató fel sincs egyszerű pozícióban. Sok lelki dologgal kell neki is szembenéznie, de mégiscsak könnyebb szamara nagyon sok minden. ha lehet úgy fogalmazni az újrakezdés.

Mit kell tennie egy anyának / apának, amikor egyedül marad kiskorú gyermekével Írországban:

  1. az első nap össze kell kaparnia magát és be kell mennie a Social Welfare Office-ba, el kell mondania, hogy egyedül marad. SW sok papírt be fog kérni, születési anyakönyvi kivonattól kezdve mindent. Van, amit többször is.
  2. ha nem dolgozik, ill. tudja, hogy nem fog tudni dolgozni, mert nem tudja hova tenni majd a gyereket vagy nem tudja kifizetni a baby sittert ovit stb. kérnie kell a supplementary welfare allowance-ot azaz rent allowance-ot. ez elég gyorsan megvan, ha az iroda által kért papírokat beadja. Pl. februárban egyedül marad az anyuka márciusban már kapni fog rentet ha minden papír rendben van. De lakbért fizetni hónap elején kell a csekk a HSE-től meg hónap végén jön. rent allowance nal min 30 eurót per hét a tenant-nak kell fizetnie. Ez az alap. a maradék összeget adhatják elvileg rentre de mivel means tested ezért ez is változik es általban levonják a gyerektartás összeget is. mindez feltéve, ha nem dolgozik az anyuka. Ha dolgozik elvileg heti 90 eurónál nem nyúlnak a one parent támogatáshoz, de a renthez viszont igen. Tehát kevesebbet fog kapni az anyuka az államtól.
  3. fontos hogy írjanak apukával egy nyilatkozatot, hogy apuka mennyi pénzt áldoz a gyermekeire per hét per gyerek. A social kb 30 eurót vár per gyerek per hét minimum. Ha apuka erre nem hajlandó, akkor be kell menni a Dolpin house-ba a family court-ra. social is kérni fogja előbb vagy utóbb. Itt kell kérni maintenance for dependant children and spouse (mert az is jár) ha már itt van, az illető nem árt kérni és tisztázni a custody és guardianship kérdését is. One parent nem jár ha joint equal custody van a felek közt, ezért ha joint custodyt kap valaki, kérje hogy control with the mother and children residing with mother. Ha házasok és nem csak együtt éltek egyből joint custody és guardianship lesz…feltéve hogy apuka nem bűnöző drogos és nem volt szó domestic violence-ról (itt megjegyzem domestic violence nem csak ha fojtogat a párod, mindennemű lelki terror is annak számit es lehet miatta panaszkodni, rendőrt hívni stb)Ha nem házasok anyukának nagyobb az esélye hogy sole custodyt kapjon.Ha ezek megvannak, akkor szépen var az ember es ellátja a gyermekeit.

A one parent family-hez 3 hónapot külön kell élni, de ez ne rettentsen el senkit mert ez alatt az idő alatt is kap támogatást az ember, majd amikor megítélik akkor a social a kérvény benyújtásának időpontjáig visszamenőleg rendezi az alt alulfizetést. Tehát utólag egy nagyobb összeget is kap. A one parent benefittek összege a Citizensinfo oldalán megtalálható.

188 euro per hét és erre jön 29.80 per gyerek per hét.

http://www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfare_payments/social_welfare_payments_to_families_and_children/one_parent_family_payment.html

Ahhoz hogy valaki megkapja a one parent paymentet legalább az egyik gyereknek a meghatározott kor alatt kell hogy legyen. Ez jelenleg 7 év. Tehát ha mindkettő elmúlt 7 éves, akkor valami mást kell kitálalnia a szülőnek…dolgozni/ munkanélküli/ fis…etc. Amikor a legkisebb gyerek eléri a 7 evet a social welfare office elmondja a lehetőségeket. Ami megint egy másik nagy téma

Mire jogosultak:

  • Medical kártya,
  • school books scheme ( medical kártyával a könyveket ingyen megkaphatja a rászoruló család iskolakezdésnél. hallottam olyat hogy az iskola nem adta meg, de elvileg jár)
  • fuel allowance azaz teli hónapokban heti extra 20 euró fűtésre
  • Olcsóbb afterschool service
  • Fis, ha min 19 órát dolgozik az illető, a fizetése igen, de a fis nem fog beleszámítani a means tesztbe

Ezek voltak a hivatalos dolgok

És akkor valóban mit jelent egyedülálló szülőnek lenni ma itt.

Amikor az emberek szétköltöznek, mint szülő hihetetlenül nagy aggódás, félelem van a gyerekkel maradó szülőben. Aggódik, hogy hogyan fogja ellátni a gyermekeit, anyagilag hogyan fogja biztosítani számukra a minimumot, hogy fogja bírni egyedül az egészet…erre rajon az elkeseredettség, a megbántás, amit a kapcsolat vége hoz.

Nagyon észnél kell lenni, hogy a gyerek a lehető legminimálisabb fájdalmat erezze meg ebből az egészből. Minden esetben a gyereket kell előre tenni, de nem mindig könnyű. Az iskolákban van egy mentoring service, amikor egy pszihologus beszélget iskolaidő alatt a gyerekkel. Nem féltetlen csak ebből az okból, de ha a szülő szeretné, kérheti. Ártani nem árt.

Sok szülő a kapcsolat végénél megpróbálja, ha nem is mindig tudatosan, de a másik ellen nevelni a gyereket…nem könnyü az apróságokat nem belevonni a két szülő közti nézeteltérésekbe, de nem szabad elfelejteni, hogy ha a szülők köze szorul a gyerek akkor több mint valószínű, hogy sérülni fog.

Meg kell oldani a láthatást is. egyik nagy félelem a legtöbb szülőnek, hogy a másik el akarja majd venni a gyermeket tőle. Ez is rengeteg energiát kivesz az emberből. Én pl. a mai napig nem engedem, hogy Reinaldo elvigye a lányokat, de pl. ha előre lebeszéljük, akkor jön látogatni őket, amikor szeretne.

A gyermekkel egyedül maradó szülőnek nehezebb újra párkapcsolatot találni, főleg ha itt kint nincs segítsége. Nem tud spontán lenni, ritkán jut el szórakozni, a társadalmi életben leginkább azok maradnak mellette, akinek van gyermeke és párban vannak vagy ők is egyedülálló szülők. Itt nincs, elugrok a pub-ba ma este, mert olyanom van, nincs olyan, hogy nem kelek fel reggel. Fel kell kelni es reggelit kell adni a gyereknek. Aztán játszani kell vele, akkor is ha tegyük fel fél éjszaka nem aludt az ember akármilyen okokból. Ha nem csak egy gyerek van, hanem tegyük fel kettő, vagy több és csak az egyik beteg éjszaka is ott kell lenni, és nappal is. Nincs váltótárs, aki majd ellátja a gyereket es te meg visszabújsz az agyba. Ha sikerül is valakivel megismerkedni, aki érdeklődik, nehéz időt szakítani az édes kettes randikra, a gyerek mindig ott van. Nem teheted fel a polcra, mint egy könyvet. Az új hódolok többsége pedig le fog morzsolódni. Tisztelet a kivételnek.

 

Mi van akkor, ha te vagy beteg es a gyerek totál jól van? Te nem látsz a náthától, a fejed szétrobban a láztól, akkor is helyt kell állni, jobb esetben van egy ismerős, aki segít egy playdate szervezésében és kapsz legalább egy két óra alvást. Tömöd magadba a lázcsillapítót, es alig várod már, hogy este legyen és a gyerek is menjen aludni. Ha nincs kint család, csak a barátaidra számíthatsz. De ugye nekik is megvan a saját életük, nem várhatod el tőlük, hogy a te életedet éljék és áldozzák fel a sajátjukat érted. Ha orvoshoz/ boltba stb. kell menni, felpakolod, az egész családot bepakolsz jó esetben az autóba, rosszabb esetben buszra es mész, szépen kettesben./ hármasban a gyerekeddel, gyerekeiddel.

 

Szerző : Zsaneth Taborszky Köszönjük

fb