Bedőlt az ír jelzálog hiteled ?

Mi történik, ha bedől a jelzálog és az a veszély fenyeget, hogy a bank visszaköveteli a házat?

 

image

 

Amennyiben nehézségek támadnak, még a hitel bedőlése előtt érdemes a bank Hátralékokkal Kapcsolatos Tanácsadó Osztály (Arrears Support Unit) részlegével kapcsolatba lépni. A kölcsönt adó intézmények bizonyos eljárási kódok szerint működnek, melyek szabályozzák az eljárást hátralékokkal kapcsolatban. A Központi Bank Jelzálog Hátralék Eljárási Kódja (Code of Conduct on Mortgage Arrears – CCMA) szerint a kölcsönt adó intézménynek le kell folytatnia egy Jelzálog Hátralékkal Kapcsolatos Megoldási Eljárást (Mortgage Arrears Resolution Process – MARP).

 

Mikor már vannak jelek arra, hogy a jelzálog be fog dőlni, érdemes kapcsolatba lépni a Pénzügyi és Költségvetési Tanácsadó Szolgálattal (Money Advice and Budgeting Service – MABS). A Szolgálat személyesen és telefonon is ad tanácsot (telefonszám: 0761 07 2000, elérhető hétfőtől péntekig 9-től 20 óráig, vagy pedig emailben: helpline@mabs.ie). Mindemellett a kölcsönt adó intézmény kérni fog egy jelentést a kölcsönt felvevő anyagi helyzetéről (egy egy Standard Financial Statement formanyomtatványon érhető el itt: http://www.centralbank.ie/consumer/info/documents/industry%20standard%20financial%20statement.pdf)

 

Mindezek mellett igénybe vehető egy különösen jelzálog tartozásokra vonatkozó szolgáltatás (Dedicated Mortgage Arrears Service), illetve egy Bírósági Mentor Szolgálat (Court Mentor Service) azok számára, akikre bírósági tárgyalás vár. Ezen felül a MABS központilag is foglalkozik egy új segély és tanácsadó tervezettel azon ügyfelek számára, akiknek súlyos jelzálog tartozása van.

Egyéb tanácsadó intézmények:

Verseny és Fogyasztóvédelmi Bizottság: http://www.consumerhelp.ie/mortgage-arrears

Ingyenes Jogsegély Szolgálat (FLAC): http://www.flac.ie/download/pdf/moving_out_of_mortgage_arrears_online_version_finaloct2013.pdf

Ők rendszeresen adnak tanácsot személyesen is, időpontokat itt lehet találni lakóhely szerint: http://www.flac.ie/help/centres/

Legal Aid Board (bár személyes tapasztalatom szerint minimum fél évet kell rájuk várni: http://www.legalaidboard.ie/en/

Irish Mortgage Holders Association: https://www.mortgageholders.ie

New Beginning: http://www.newbeginning.ie

Phoenix Project Ireland: http://www.phoenixproject.ie

StepChange Debt Charity Ireland: https://www.stepchangedebtcharity.ie

Forrás: Citizenship Info : http://www.citizensinformation.ie/en/

Mesi B.

images