Az ír állampolgárság megszerzéséhez szükséges adatok

image
Sokan, akik itt élnek hosszú ideje, eljutnak arra az elhatározásra, hogy hozzáfognak az ír állampolgárság megszerzéséhez. Ehhez kívánok némi segítséget adni. Annyit megjegyeznék, hogy ez csak alap információ, amit leírok, a forma sokszor változik, igaz nem jelentősen, az alap mindig ugyan az. A legalapvetőbb dolog, amit tudni kell: másik európai uniós állampolgársággal rendelkezőknek, minimum 5 év folyamatos itt tartózkodást kell igazolniuk. Ha nincs ír családtagunk, vagy ír férj vagy feleségünk, akkor az ún. honosítással, vagy angolul naturalization-nel lehetünk állampolgárokká. Ehhez az első kritérium a minimum 5 év folyamatos itt tartózkodás. Ki lehet ír állampolgár, lássuk a feltételeket.
1. 18 évet betöltött, vagy ha 18 év alatti, akkor házasnak kell lennie, vagy
2. 2005. január után itt született Írországban és
3. büntetlen előélet (ezt a Gardainál lekérdezik, bármi nemű bűncselekmény, akár enyhébb fokozatú is), ha ez hibádzik akkor az a mindenkori Igazságügyi Miniszter belátására lesz bízva az állampolgársági kérelem elbírálása, általában 95%-ban elutasítják az eset mértékétől függöen. Ha bármilyen folyamatban lévő eljárás alatt is állsz, azt be kell jelenteni, mert rosszabbul jársz, ha eltitkolod.
4. EU-s állampolgárként, 365×5 napot kell igazolnod, hogy itt élsz életvitelszerűen.
5. Továbbá, bizonyítanod kell, hogy a honosítás után is itt maradsz, és továbbra is jóhiszemben teszed ezt.
6. Hűséget kell esküdni az Ír Alkotmányra és nemzetnek, valamint, hogy aláveti a demokratikus törvényeinek magát a delikvens.
Míg ideáig eljutunk, addig azért van pár teendőnk. A papír munka, a legfontosabb elemei a következők:

• Anyakönyvi kivonat színes másolata, házassági anyakönyvi kivonat, gyermekek születési anyakönyvi kivonata lefordítva, hitelesítve ügyvéd, közjegyző által, tetszés szerint

• Útlevél, színes másolat, lásd az előző pontot

• 2db útlevél kép, nem régebbi, mint 3 hónapos

• 5 évre visszamenőleg az összes p60, ha esetleg nincs meg mind, akkor a P21-et is elfogadják

• Utility bill szintén 5 évre, visszamenőleg amin a jelentkező neve van feltűntetve

• Pár egyéb olyan számla, hivatalos papír (tax certificate, motor tax, stb. ami bizonyítja azt, hogy a jelentkező életvitelszerűen itt élt), ami 5 évre visszamenően tudsz csatolni. Fontos, hogy nem az összes papírt kérik, csak minden évből más-más negyedévi számlát különböző évekről.

• Tenancy agreement, ez nem baj, ha nem tudsz mindenévre felmutatni, de legyen!

• Bankszámla kivonat, itt is az érvényes, amit leírtam fentebb az egyéb dokumentumokról. Látniuk kell a pénzmozgást, ergo hogy tényleg dolgozott a jelölt.

• Payslipek, elviekben azt írják, hogy 6 hónapra visszamenőleg, de hidd el jobb, ha ott is egy-egy payslip minden negyed évből 5 évre visszamenőleg, plusz a félévre visszamenőleg, mert volt, akinek iratpótlást kellett benyújtania emiatt.

• Van egy oldal, amit csak ügyvéd, vagy közjegyző előtt tölthetsz ki. Ha kitöltöd és úgy viszed el nekik, nem igazolja le!!

• Ha elvált vagy özvegy a jelentkező, akkor ezeket a papírokat is csatolni kell. Körülbelül ennyi lenne a papír munka, ami így leírva nem tűnik nehéznek, mégis sokan hibázzák el. Ha adhatok egy jó tanácsot, a csatolandó iratokat rendezd össze, írj tartalomjegyzéket és úgy csatold a formához. Nagyra értékelik az ilyet. Én még javasolni szoktam azoknak, akiknek segítettem eddig (hál’ Istennek nem mondtam hülyeségeket), hogy fénymásolják le maguknak is a kész iratkupacot. Amikor postázod, mindig ajánlottan add fel, így lesz hivatkozási alapod, ha valami gond van.

A 175 eurót postal orderen kell feladni, a 950 eurót, azt bank drafton. Az eskütétel napja egy izgalmas félórás műsor. Nagyon szimpatikus beszéddel. Mindig hangsúlyozzák, hogy nem azt akarják, hogy beolvadj, mint az USA-ban, hanem pont azt, hogy az a plusz, amit a te kultúrád és nyelved ad, tedd hozzá az ír mindennapokhoz. Kérik, őrizd és ápold az anyanyelved a családodban, add át a szokásaidat és tedd színesebbé Írországot vele. Remélik, hogy a sorainkban ülnek az új élsportolók, az új értelmiségiek, akik emelik Írország nevét a világban. Szimpatikus, ugye?

image

Utolsó tanácsként: Olvasd át, többször, amit kiadtál a kezedből, sokat segít, kizár több hibalehetőséget. Ahogy írtam, mindig van apróbb változtatás, mindig nézd meg a hivatalos weboldalon. Csak onnan töltsd le az aktuális jelentkezési lapot, mert a régebbieket nem fogadják be. Ha bármilyen kérdésed van, megtalálsz ezen az email címen: norbert.toth@irorszagimagyarok.eu

image

Készítette: Zoli

Megosztás:
468 ad