Autó biztosítása

 

Írországban az egyetlen kötelező biztosítás az autóbiztosítás, ami nagy fejfájást tud okozni. Logikát és magyarázatot az árképzésben szinte lehetetlen találni. Biztosítást két módon lehet kötni: direkt úton a biztosítótársasággal vagy pedig brókeren keresztül. Mindkét útnak megvannak az előnyei és hátrányai, mindenkinek más lehet kedvezőbb.

car-insurance-companies

Írországban a Top 5 (Aviva, Axa, RSA, Allianz, Zurich ) biztosító bizony megengedheti magának, hogy szigorúbb kritériumokat szabjon az új business részlegen. Például bizonyos korhatár feletti autókat nem biztosítanak. Van, aki már 10 év felett nem biztosít, de többnyire a 13-15 év a határ. Ez csak új kötésre vonatkozik, a meglévő biztosítást átvezetik az idősebb autókra. Ha épp ezen a határon lenne az autó, érdemes megnézni, hogy pontosan mikor lett regisztrálva, és ezáltal hozzájuthatunk egy árajánlathoz.A kisebb társaságok örömmel biztosítanak idősebb autókat is, van, aki akár 20 évest is.

A másik fontos árképző tényező a „no claims bonus”. Minden egyes balesetmentesen levezetett év után, eggyel növekszik. Általában maximum 5 év, de egyes társaságok tovább is számolják. Sajnos zéró ’no claims bonus”-sal nagyon nehéz és költséges biztosítást kötni. Néhány társaság elfogad EU-s bónuszt, de az adott országban – ahol a bónusz jogosultságot szereztük – a biztosítás törölve kell, hogy legyen. „No claims bonus” kedvezmény szerezhető, ha meg vagyunk nevezve más biztosításán, mint másodvezető (ugyanis Írországban személyhez kötött a biztosítás). Csak egész éveket fogad el a biztosító, és fontos, hogy folyamatos legyen, szünet nélkül. „No claims bonus” hiányában a piac nagyon beszűkül és kevés biztosító ad biztosítást, azt viszont nagyon magas áron. A lakhely, a foglalkozás és az életkor is meghatározó szerepet kap az árkalkulációnál.

Ezenkívül az Írországban eltöltött idő is fontos. Ugyan az árat nem befolyásolja, de néhány biztosító alapkövetelménye, hogy minimum 12 hónapot legyen itt az illető, de van, aki 3 évet köt ki. Nagyon fontos hogy minden információt, amit adunk a biztosítónak az árajánlat kérésénél, a valóságot tükrözze. Akár egy kicsi ferdítés vagy elhallgatás, a biztosítás törlését eredményezheti, ami gondot okozhat egy újabb biztosítás megkötésénél.

Minden biztosító elfogadja a magyar (EU-s) jogosítványt, de van olyan is, amely jobban szereti az írt, és kedvezményes árat ad rá. Néhány esetben érdemes lecserélni az erre jogosult NDSL irodák egyikében. Nagyon fontos az NCT (műszaki vizsga) megléte, máskülönben a biztosító elállhat a káresemény kifizetésétől, ha az autó nem volt megfelelő állapotban.

 

A biztosítok és brókerek listáját ITT találod