A12

Az adót az Ön új munkaadója vonja le a fizetésből a PAYE rendszer szerint. Ahhoz, hogy meggyőződhessen arról, hogy az adóját helyesen intézik már a kezdettől fogva, valamint, hogy munkaadója a helyes adóösszeget vonja le a fizetéséből, két dolgot kell tennie:

  1. Adja át munkáltatójának a személyi PPS (Személyi Adóazonosító) számát, aki ezt követően az adóhivatalnál bejelenti a munkavégzés megkezdését.
  2. Miután megkapta a személyes PPS számát a Szociális Védelmi Minisztériumtól, a 12A (Application for a Certificate of Tax Credits and Standard Rate Cut-Off Point, azaz Adókedvezmény és mérsékelt adósáv megállapítás igénylése) formanyomtatvány kitöltésével és az adóhivatalnak való elküldésével kérelmezheti az adójóváírási igazolását. A 12A formanyomtatványt a munkaadójától is igényelheti, aki egyben tájékoztatást is ad arról, hogy melyik adóhivatalhoz kell beküldenie a kitöltött 12A formanyomtatványt. Ha munkáltatójánál nem áll rendelkezésre ilyen nyomtatvány, akkor bármelyik adóhivatalnál igényelheti, vagy megkérheti az 1890 306 706-os telefonszámon. Ezt a bejelentést már tanácsos akkor megtenni, amint egy állásajánlatot elfogad – még akkor is, ha részidős vagy idénymunkáról van szó. Ez lehetővé teszi a munkáltató és az adóhivatal számára, hogy az adókedvezmény és a mérsékelt adósáv megállapítása már az első fizetésnap előtt megtörténjen. Eredeti oldal és nyomtatvány